Trump – och en politik för människans mörka sida

Debatt 15 december 2020 05:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ordet katarsis kommer från grekiska och betyder rening. Begreppet användes första gången av Aristoteles. Efter en tragedi genomgår åskådarna en anspänning av känslorna. Ni som har läst Shakespeares mörka tragedi vet hur det känns i slutet när Macbeths avhuggna huvud lämnas till Malcolm av Macduff, som bevis att Macbeth inte längre existerar. Återställningen av normalitet är ett faktum – och alla kan andas ut. Under Macbeths galenskap har publiken eller läsarna hållit andan. Med Macbeth borta är det frid och fröjd åter. 

 

Valet i USA är över. Det har tagit veckor för Donald Trump att erkänna sig besegrad. Vi lär aldrig få höra Trump erkänna att han är besegrad. Det är ju Trump. Men vilka fyra år! Ni som har följt politiken i USA har sett ett land på randen av sammanbrott. Trump har gjort sin läxa och agerat med syftet att plocka fram människans mörka sida – hatet. 

 

Det är många som undrar hur människor i USA kunde välja Donald Trump som president. En faktor är globalisering. Världen är i dag ett stort fält där olika aktörer kan agera. Handeln har migrerat till länder där produktionskostnader är låga. För en kalkylerande affärsman med vinsttaket på 30 procent, öppnar globaliseringen ett fönster för framgång. Den amerikanska medelklassen har drabbats hårt av denna produktionsmigration. Trump har exploaterat detta läge, för sina egna syften.

Globalisering har dessutom inneburit möjligheter för duktiga studenter från Asien, Mellanösten och Afrika att emigrera till USA, där de lyckats att etablera sig på en rad områden såsom medicin och IT. 

 

Det finns också ett demokrati-problem. Demokratiska beslut tar lång tid att verkställa. Dessutom är risken stor att man får ett utfall man inte har önskat sig. Hur kommer då Trump in här? Jo, längtan efter en demagog brukar vara stor hos en befolkning som är desillusionerad. 

I Trump hittade de jämförelsevis fattiga amerikanerna, påhejade av rika magnater, en så kallat framgångsrik affärsman att följa och se upp till. Även om denne ljög om sitt affärssinne och nettovärde på bankkontot. 

 

Donald Trump har levererat. Med retoriken om mexikaner som förbrytare och förövare, araber som terrorister som måste stoppas från att komma in till USA, synen på hur afrikanska länder kan liknas vid latriner etcetera, har Trump under sin presidentperiod lyckats väcka rasistiska och främlingsfientliga tendenser hos en del amerikaner.

 

Vi ser en tendens i Sverige att höja affärsidkarna till ett givet inflytande i politiken. Man glömmer bort skillnaden med att driva en affärsverksamhet för vinst och för politiken, som inte alltid tar eller behöver ta hänsyn till den ekonomiska vinsten. En politiker väljer inte en nisch att servera särskilt, utan har hela gruppen som bor inom ett territorium att ta hänsyn till.


Ämnen du kan följa