Utsläppen minskar för långsamt i Nyköping

Vi ser ledande politiker som med glada miner stöttar flygplatsen och utbyggnad av platser för konsumtion och fossildriven logistik. Forskare på Chalmers kallar denna typ av klimatförnekelse för responsförnekelse, skriver Mia Rolandsdotter med flera från Grön Framtid.

Vi ser ledande politiker som med glada miner stöttar flygplatsen och utbyggnad av platser för konsumtion och fossildriven logistik. Forskare på Chalmers kallar denna typ av klimatförnekelse för responsförnekelse, skriver Mia Rolandsdotter med flera från Grön Framtid.

Foto: Linus Elsinen

Debatt2021-08-31 05:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästa höst är det val. Ett viktigt val. Det som görs, eller inte görs, i kommunen under kommande mandatperiod kommer att avgöra om vi klarar av att hålla den koldioxidbudget som kommunen låtit ta fram.

På kommunens hemsida framgår att det krävs omedelbara utsläppsminskningar om 17 procent årligen av oss här i Nyköping. Vad vi kommer att drabbas av om vi inte lyckas har vi sett smakprov på under året. Både ute i världen och i vår mer omedelbara närhet, med översvämningar, extrem värme och bränder. IPCCs senaste rapport är både alarmerande och skrämmande läsning.

Hur går det då med minskningen av utsläpp i Nyköping? Det korta svaret är – för långsamt!

När man tittar på vilka frågor som kommuniceras av kommunen kan man tro att det fortfarande är 50-tal. En tid då bilarna var framtiden och inga klimatförändringar syntes vid horisonten. Vi ser ledande politiker som med glada miner stöttar flygplatsen och utbyggnad av platser för konsumtion och fossildriven logistik. Forskare på Chalmers kallar denna typ av klimatförnekelse för responsförnekelse. Det vill säga när människor i ledande ställning tar beslut som går helt emot den klimatpolitik de säger sig bedriva.

Vi vill ha en politik för 2020-talet. Vi efterlyser politiker som vågar se de verkliga behoven och agerar i linje med forskningen. Att hylla konsumtion och resande kan vara kortsiktigt lönsamt, men om man menar allvar med att ta kloka beslut för vår framtid och bära sin del av ansvaret för att världen klarar av att uppnå Parisavtalet krävs andra beslut. Inför valet kommer vi att följa upp hur partierna arbetar för att ta klimatet på allvar. Både de styrande och de i opposition.

Vi har tidigare presenterat ett cykelförslag för staden. Ett förslag som vi kommunicerat med kommunpolitiker samt landshövdingen och länsstyrelsen som har övergripande ansvar för regionens klimatomställning. Inför hösten kommer vi att fortsätta driva frågan om en skyndsam omställning i Nyköping. Vi uppmanar våra politiker :

- Att skyndsamt och aktivt verka för vi i Nyköping minskar koldioxid-utsläppen med 17 procent årligen.

- Att omgående börja föra dialog med kommuninvånarna om hur vi gemensamt ställer om från fossilberoende till fossilfritt.

- Att ombesörja att alla beslut som tas i kommunen kopplas samman med koldioxidbudgeten.