Utsläppen minskar med fler gröna beslut i Nyköping

En omlastningscentral ska utredas. Det ska kunna leda till färre lastbilar i centrum av Nyköping, skriver Marco Venegas (MP) och Malin Hagerström (MP).

En omlastningscentral ska utredas. Det ska kunna leda till färre lastbilar i centrum av Nyköping, skriver Marco Venegas (MP) och Malin Hagerström (MP).

Foto: Björn Åslund

Debatt2021-11-16 05:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet har nu ingått i Nyköpings styre sedan 2006. Allt fler gröna beslut tas med stöd av vår politik. Nyligen tog kommunfullmäktige budgeten för 2022, och den innebär ytterligare satsningar inom hållbar utveckling och miljö. Där ingår flera satsningar som ska minska klimatbelastningen.

Hållbar utveckling handlar om att människans alla verksamheter måste hålla inom planetens gränser. Idag lever vi svenskar som om vi hade fyra jordklot, vilket inte är hållbart på sikt. Denna överkonsumtion av resurser gör att jordens kretslopp rubbas. Inte minst ett allt varmare klimat riskerar ge ett sämre liv för framtida generationer.

Miljöpartiet sätter klimatet först. Partiet har fastställt en klimatfärdplan, med målet att Sverige når netto nollutsläpp redan 2035. Många av förslagen där kräver beslut från regeringen, och stora ekonomiska satsningar från staten.

Men även beslut i kommunen har betydelse för klimat och hållbarhet. Budget 2022, som MP står bakom, betyder att kommunens miljöarbete kan lyftas med nya uppdrag. Det finns nu budget för bland annat en utredning om lokalisering av vindkraft/förnybar el. Budgeten rymmer även klimatkartläggning, för att kunna minska koldioxidutsläppen från kommunens alla verksamheter.

Kommunen ska ta fram en plan för samordning av det divisionsövergripande arbetet med strategisk vattenplanering och inventera andel naturområden i och utanför tätort. Vidare ska en förstudie av en omlastningscentral göras tillsammans med näringsidkarna. Tanken är att minska transporter i Nyköping.

Sammanfattningsvis betyder budget 2022 fler gröna beslut i Nyköping som minskar utsläppen. Detta genom att ytterligare minska matsvinnet och energiförbrukningen, byta ut fossila bränslen till förnybara och skydda vår natur och vårt vatten. Särskilda gröna satsningar i budgeten handlar bland annat om att fokusera cirkulär ekonomi, genomföra transportstrategin och utreda möjligheter till en omlastningscentral.