Vad säger S i Nyköping om fastighetsskatt?

 I en kommun som Nyköping skulle fastighetsskatten kunna leda till ökade skatter på nästan 2 500 kronor varje månad för den som bor i bostadsrätt, radhus eller hus. Vi säger nej till återinförd fastighetsskatt, skriver Anna af Sillén (M) och Claes Hagerström (M).

I en kommun som Nyköping skulle fastighetsskatten kunna leda till ökade skatter på nästan 2 500 kronor varje månad för den som bor i bostadsrätt, radhus eller hus. Vi säger nej till återinförd fastighetsskatt, skriver Anna af Sillén (M) och Claes Hagerström (M).

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2021-05-20 05:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan om att återinföra fastighetsskatten drivs av flera Socialdemokratiska distrikt runt om i landet. Moderaterna kommer att bekämpa det förslaget. Vi säger nej till återinförd fastighetsskatt. Vad säger Socialdemokraterna i Nyköping?

Bostadspriserna skenar i Sverige och det är redan svårt för många att få bostadskalkylen att gå ihop. En återinförd fastighetsskatt skulle ytterligare leda till att allt färre människor skulle få råd att äga sitt eget boende. I en kommun som Nyköping skulle fastighetsskatten kunna leda till ökade skatter på nästan 2 500 kronor varje månad för den som bor i bostadsrätt, radhus eller hus.

Nyköping är en kommun med stor andel landsbygd, många Nyköpingsbor bor med andra ord i hus de själva köpt för redan skattade pengar. Flera lägger sedan ytterligare av de redan skattade pengarna på underhåll. Med återinförd fastighetsskatt blir det alltså även en skatt på själva ägandet. Ett hårt slag för husägare såväl i staden som på landsbygden. Det vill vi sätta stopp för. Nyköpingsborna ska ha råd att bo kvar i sina hus.

Beskedet från Moderaterna och Ulf Kristersson är glasklart: Moderaterna kommer vara en pålitlig politisk kraft för att stoppa en skatt på boende som försvårar för människor att äga sin egen bostad. Socialdemokratin går i en helt annan ideologisk riktning i synen på hur mycket människor själva ska få äga och bestämma över i livet. Fastighetsskatten är bara ytterligare ett förslag i raden av fler gränsstolpar för medborgarnas frihet som socialdemokratin vill slå ner. Det är ett omoraliskt grepp att beskatta boende som människor betalar för med sina redan hårt beskattade inkomster. Idag går redan drygt hälften av lönen till skatt för de allra flesta. Det borde vara mer angeläget, även för de som vurmar för minskat självbestämmande, att fråga sig hur höga skatter man rimligen kan ta ut? 

Ändå vill allt fler tunga socialdemokrater som står nära Löfven nu återinföra fastighetsskatten, och de får stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Var står (S) i Nyköping i den här frågan?