Välståndet lånas av företagare

En välfungerande tillgång till krediter innebär att småföretagare i högre utsträckning kan förverkliga sina idéer och därmed möjliggöra en högre tillväxt för samhället i stort, skriver Martin Ellford och Ulrika Juul med flera.

En välfungerande tillgång till krediter innebär att småföretagare i högre utsträckning kan förverkliga sina idéer och därmed möjliggöra en högre tillväxt för samhället i stort, skriver Martin Ellford och Ulrika Juul med flera.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-12-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket som måste fungera för att vår del av Sörmland ska vara en attraktiv plats att leva och verka på. Mycket är sådant vi tar för givet. Sköts vägunderhållet? Går tågen som de ska? Fungerar skolan? Är äldreomsorgen trygg? Alla viktiga frågor som förtjänar sitt utrymme. Det finns dock fler frågor som borde ställas men alltför sällan gör det. Hur står det till exempel till med kreditförsörjningen till små och medelstora företag? Får mindre företag i kommunen låna pengar av banken till de investeringar de vill göra?
Småföretagare har ofta problem att beviljas extern finansiering (86 procent upplever hinder), vilket gör det svårare för dem att investera i sin verksamhet. Investeringar som behövs för att företagen ska kunna växa, bli mer energieffektiva eller öka sin produktivitet. Investeringar som inte bara är bra för företagen och deras anställda, utan för det bredare lokalsamhället och samhället i stort. 

 

Låt oss backa bandet lite och ta det från början. Varför är det viktigt att små och medelstora företag har tillgång till lånefinansiering? Handlar det om möjligheten att finansiera en ny tech start-up som ska bli världsledande och lovar att slå nya börsrekord? Nej, inte alls. Det är lätt att tänka på en investering som att det handlar om att starta ett nytt företag som sen blir stort och framgångsrikt, men en investering kan lika gärna handla om att investera i en utbildning, att renovera en lokal för att kunna hålla öppet, eller att energieffektivisera för att minska sina kostnader och sin miljöpåverkan. 
Statistik från Riksbanken/SCB (feb 2023) visar att utlåning till små- och medelstora företag är många gånger mindre än utlåning till stora företag eller till hushåll, och den krymper. Det är siffror som borde oroa alla som vill ha en stark tillväxt i sin kommun och i Sverige.

En välfungerande tillgång till krediter innebär att småföretagare i högre utsträckning kan förverkliga sina idéer och därmed möjliggöra en högre tillväxt för samhället i stort. Se det därför inte främst som ett problem utan som en försakad möjlighet, det finns en latent tillväxtpotential som vi kan släppa lös om vi verkar för en förbättrad kreditförsörjning till små och medelstora företag. 

Med allt som händer i världen är det hög tid att släppa lös den potentialen och därför uppmanar vi kommunen att ha en dialog med banker och näringsliv om lån till små och medelstora företag, kreditgivningen. Hela samhället blir rikare om vi har en väl fungerande kreditgivning.