Vänta inte på att staten ska ta tag i allt

Med ditt eget engagemang kan du anordna fotbollsturneringar, studiecirklar, informationskampanjer eller jobba upp ett nytt företag som gör något bättre än tidigare alternativ – om du ser något som saknas i samhället, skriver Andreas Röyem.

Med ditt eget engagemang kan du anordna fotbollsturneringar, studiecirklar, informationskampanjer eller jobba upp ett nytt företag som gör något bättre än tidigare alternativ – om du ser något som saknas i samhället, skriver Andreas Röyem.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2022-01-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns alternativ till att staten gör allting, bara för att man inte vill att staten ska göra en sak betyder det inte att man är emot det. Vi i Sverige är marinerade i att om något ska ändras i samhället måste det gå igenom staten, men det finns alternativ.

Först vill jag nämna att vi bör ha en oerhörd respekt för de skattepengar som arbetas in. Det ligger mycket hårt arbete och indragen frihet bakom varje skattekrona. När vi sedan väljer vad vi ska lägga pengarna på, bör vi vara väldigt noggranna med vad vi lägger de pengarna på och hur effektivt det är.

Om sen tanken är att så fort något ska ändras måste det gå igenom staten blir det ett enormt motstånd för att ta tag i det. Att genomdriva något via staten är en lång process som är svår. Alla förändringar behöver inte vara statliga, vissa kan vara kulturella. Vi kan tydligt se att när folket börjar tycka vissa saker är viktiga  och handlar därefter, då anpassar sig företag. För några år sedan fanns det knappt veganska och miljövänliga alternativ och nu kommer det mer och mer. Det är en marknadskraft som jobbar tillsammans med medvetna konsumenter. MIljö- och vegantrenderna är tydligt tecken på hur vi kan ändra saker kulturellt, utan statligt påtryck och det är just kulturellt och via plånboken som vi bör påverka.

 

När det blir det vanliga att det är staten som ska ta allt ansvar i samhället blir det alltför lätt att sätta sig själv åt sidan. Tänka att ‘’det tar ju staten hand om’’ eller ‘’f-n, vad dåligt allt är – staten borde ändra på sig’’- Det stora felet som begås här är att man missar sin egen roll att kliva upp och ta ansvar i samhället. Viktor e Frankl sade i sin bok Mans search for meaning: Ultimately man should not ask what the meaning of his life is, but rather must recognize that it is he who is asked, In a word, each man is questioned by life; and he can only respond by being responsible.
 

Här ser vi en djupare konsekvens av attityden att förändringar måste ske via staten och att vi blir åskådare i stället för egna aktörer i samhället. Vi missar Viktors fråga om att det är var och en av oss som måste resa sig upp och ta ansvar. Därför tror jag på att man ska jobba från en tidig ålder att lära befolkningen att de kan göra skillnad, de har makten att ändra på saker och ting. De måste inte gå igenom staten, utan vi kan ha ett levande samhälle med engagerade medborgare utan att man måste lagföra och administrera varenda sak.

Med ditt eget engagemang kan du anordna fotbollsturneringar, studiecirklar, informationskampanjer eller jobba upp ett nytt företag som gör något bättre än tidigare alternativ – om du ser något som saknas i samhället. Se det som en utmaning till dig som du kan resa dig upp emot och arbeta med!