Vår kommuns framtid utvecklar vi tillsammans

Översiktsplanen i Nyköping måste förenkla för byggande och skapa utrymme för kreativitet och nya lösningar: öka lyhördheten kring lokala byggfrågor och rensa detaljplanerna från onödiga begränsningar, skriver Anna af Sillén (M) och Tommy Jonsson (M).

Översiktsplanen i Nyköping måste förenkla för byggande och skapa utrymme för kreativitet och nya lösningar: öka lyhördheten kring lokala byggfrågor och rensa detaljplanerna från onödiga begränsningar, skriver Anna af Sillén (M) och Tommy Jonsson (M).

Foto: Skärmdump från Nyköpings kommuns hemsida

Debatt2021-07-01 05:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart får Nyköpingsborna möjlighet att tycka till om en ny översiktsplan. Vi hoppas många tar den möjligheten. Moderaterna vill se en tydlig generalplan för Nyköping där kreativitet och möjlighet att utveckla går hand i hand med hållbarhetsarbetet och ansvarstagande för kommande generationer.

Översiktsplanen (ÖP) är ett av kommunens viktigaste styrdokument. Den lägger grunden för hur vi hanterar mark, vatten och vägar och styr hur vår kommun utvecklas. Nyköpings kommuns ÖP uppdateras nu till en digital version, vilket är väldigt bra. Nyligen tog kommunstyrelsen beslut om den version som Nyköpingsborna får möjlighet att tycka till om innan planen sedan fastställs under 2022. 

För oss moderater är utgångspunkten att kommunens ÖP ska vara så flexibel och tillåtande som möjligt med goda förutsättningar för att ansvarsfullt och hållbart utveckla vår kommun. Det ska vara balans mellan tillväxt och bevarande såväl på landsbygden som i staden. Några punkter vi tycker är särskilt viktiga att ÖP bidrar till:

Förenkla för byggande och skapa utrymme för kreativitet och nya lösningar: öka lyhördheten kring lokala byggfrågor och rensa detaljplanerna från onödiga begränsningar. 

Stärka den digitala infrastrukturen med målsättningen att alla Nyköpingsbor ska kunna koppla upp sig och ta del av digital service, driva sitt företag och jobba hemifrån.

Underhålla och utveckla den infrastruktur som är nödvändig för Nyköpingsbornas vardagsresande liksom de delar som skapar logistiska förutsättningar för såväl näringslivet som för vår kommun som besöksnäringsmål.

Respektera ägarrätten och möjliggöra för såväl privatpersoner som företagare att bidra till kommunens utveckling.

Ta ansvar för klimat och miljö genom verkningsfulla åtgärder som stöds av fakta och som harmoniserar med en levande landsbygd.

Sköta den mark som kommunen äger genom ett modernt förvaltarskap med hållbar produktion i de delar som gäller skog och mark och strategisk affärsmässighet i de delar som gäller byggnader.

Vår kommun har vi tillsammans. Varje generation har att ta ansvar för nästa generations möjligheter att leva och verka i Nyköping. I långsiktiga styrdokument såsom översiktsplanen tror vi därför på ett stort värde i en så bred folklig och politisk samsyn som möjligt.