Varför blundar kommunen för förfallet?

Värdshuset är en skamfläck för orten Stavsjö och för Nyköpings kommun, skriver Larz Johansson och Gunnar Casserstedt.

Värdshuset är en skamfläck för orten Stavsjö och för Nyköpings kommun, skriver Larz Johansson och Gunnar Casserstedt.

Foto:

Debatt2024-06-01 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till Urban Granström (S) och Ahmad Eid (M). 

Det gamla Värdshuset i Stavsjö var tidigare en pärla med utsikt över sjön och egen strand. När motorvägen drogs utanför samhället började förfallet. Täta ägarbyten med vanvård, kriminalitet, konkurser och fängelsedomar följdes av tveksamma ”affärer” i spåren av det stora flyktingmottagandet där ”entreprenörerna” lämnade efter sig en byggnad i stort förfall. Som om inte detta vore nog har Värdshuset under senare tid hemsökts av ljusskygga individer som plundrat huset på det sista av värde i form av kopparrör, tvättställsblandare och annan fast inredning som förts bort till okänd ort.

I dag är ägarna, åtminstone på pappret, några kinesiska privatpersoner. Kanske finns det anledning att här, som på andra ställen i vårt land, granska det kinesiska intresset av att äga fastigheter och annan fast egendom. Detta då det till synes inte finns något intresse av att bedriva kommersiell verksamhet som borde vara syftet med att äga en större hotellfastighet?

Oavsett vilket utgör Värdshuset en skamfläck för orten Stavsjö och för Nyköpings kommun. Vi har under lång tid försökt att påtala kommunens ansvar, så som det bland annat kommer till uttryck i plan- och bygglagen, men detta har varit förgäves. Förutom den strikt juridiska aspekten finns här också ett moraliskt och politiskt ansvar som ingen i kommunens ledning eller tjänstemannaorganisation orkat axla. Därför vill vi förtydliga frågeställningen så att den går att besvara med ett enkelt ja eller nej.

Bästa kommunalråd! Ponera att Värdshuset varit beläget vid Stora torget i Nyköping, granne med stadshuset. Hade ni då ingripit med all den kraft som ert ämbete medför? Ja eller nej?

Vänligen och med omtanke om hela kommunens bästa.