Varför har socialarbetare så låga löner, politiker?

Vision i Nyköpings kommun ser att den underfinansierade socialtjänsten med låga löner får konsekvenser. Det drabbar klienter, socialarbetare och chefer i alla nivåer, skriver Johanna Kullman Böö och Per Norrhäll, Vision.

Vision i Nyköpings kommun ser att den underfinansierade socialtjänsten med låga löner får konsekvenser. Det drabbar klienter, socialarbetare och chefer i alla nivåer, skriver Johanna Kullman Böö och Per Norrhäll, Vision.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2022-06-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialtjänsten har länge varit under hård press. En aktuell undersökning från Vision visar att bara var åttonde inom socialt arbete tycker att resurserna räcker för att ge människor det stöd de har rätt till. Hälften överväger att sluta. I Nyköpings kommun är lönerna för socialarbetare dessutom lägst i länet. 

Att skära ner socialtjänstens budget, vilket ni politiker har gjort under flera år, är att binda ris åt egen rygg. Kostnaderna ökar. Vision i Nyköpings kommun ser att den underfinansierade socialtjänsten med låga löner får konsekvenser. Det drabbar klienter, socialarbetare och chefer i alla nivåer. 

Det låga löneläget leder till att det är svårt att rekrytera och behålla kompetent personal. Man får väsentligt bättre betalt i andra kommuner eller på statliga myndigheter. Det leder till en personalflykt som genererar en ökad arbetsbelastning för de som stannar kvar. Man tvingas sänka kompetenskraven vid nyrekrytering och blir dränerade på kunskap och erfarenhet. Nya medarbetare får bristande introduktion – ett moment 22. 

Resultatet blir att människor i utsatta situationer får vänta på insatser, att de inte får stöd som matchar behoven och att förebyggande arbete uteblir. Att ge människor med ekonomiska och psykosociala svårigheter rätt stöd och hjälp är en förutsättning för att Nyköpings kommun ska vara en trygg plats att leva och bo i.

Kommunsektorn har under flera år haft ekonomiska överskott. År 2021 var överskottet 52 miljarder kronor. Trots detta dras socialtjänsten med underskott i många kommuner. Enligt SKR:s ekonomirapport i maj 2021 hade merparten av kommunerna högre kostnader för individ- och familjeomsorgen än vad de budgeterat för, så även i Nyköping.

Det är hög tid att Nyköpings politiker ger socialtjänsten de resurser som krävs för att kunna ge människor rätt insatser och arbeta förebyggande. Det är lönsamt på sikt och en förutsättning för att kunna behålla och rekrytera medarbetare. Det handlar om skäliga löner och en rimlig arbetsbörda. 

I september är det kommunval. Vi tror att Nyköpingsborna gärna vill veta hur ni politiker resonerar. Är minskade resurser till socialtjänsten en väg till minskade kostnader? När gjorde ni senast ett studiebesök bland de medarbetare som drabbas av ovanstående?