Varför hetsas ett beslut om Nato-medlemskap fram?

Har aldrig förstått argumentet att vi måste göra som Finland. Varför ska ett alliansfritt land känna sig tvunget att följa ett annat lands beslut vare sig det gäller Finlands, Rysslands eller USA:s? skriver Ulf Hylander. Bilden visar Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin.
Har aldrig förstått argumentet att vi måste göra som Finland. Varför ska ett alliansfritt land känna sig tvunget att följa ett annat lands beslut vare sig det gäller Finlands, Rysslands eller USA:s? skriver Ulf Hylander. Bilden visar Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin.

Debatt 4 maj 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hundratals år av alliansfrihet håller på att sopas undan genom ett framstressat beslut där vi vanliga medborgare inte får möjlighet att säga vad vi tycker. Känns inte värdigt en modern demokrati. Beslut som inte måste tas under krissituationer, i detta fall under brinnande krig, bör skjutas upp till situationen lugnat ner sig och vi i lugn och ro kan diskutera för och emot.

Många hävdar att vi kommer att stå utan hjälp om Ryssen, Putins rövarband, angriper Sverige. Jag har svårt att tro det. För cirka fyra år sedan blev jag hindrad att ta mig fram på väg 223 mellan Björnlunda och Runtuna under mina studier till fysioterapeut. Orsak. Amerikanska stridsvagnar och soldater blockerade vägen under en av Natos samövningar med svensk militär. Varför har dessa övningar skett om Nato inte kommer att stötta oss om ryssen, Putins rövarband, anfaller oss? Varför har i så fall svenska skattepengar gått till detta ändamål?

 

Jag säger inte att frågan är lätt, men desto viktigare att den får en grundlig genomlysning där vi vanliga medborgare får möjlighet att säga vad vi tycker. Har förstått att partierna inte vill att det ska bli en valfråga. Okej, men hur ska vi vanliga medborgare få säga vad vi tycker? Vi har haft folkomröstning om vilken sida av vägen vi ska köra. Tycker nog att ett eventuellt medlemskap i Nato, och därmed att Sverige överger alliansfriheten, känns något viktigare och därmed kanske värd en folkomröstning om vi inte ska få säga vad vi tycker i de allmänna valen.

Hörde att 51 procent är positiva till Nato-medlemskap enligt en opinionsundersökning. Känns inte så överväldigande och borde hamna inom felmarginalen. Och desto viktigare att argument får brytas mot varandra i en öppen demokrati. Kanske opinionen dessutom svänger om allmänheten förstår att Sverige med ett Natomedlemskap i princip kommer att stödja kärnvapen.

 

Personligen tycker jag, åtminstone i nuläget, att det i en alltmer polariserad värld är mycket angeläget att någon vågar stå upp för alliansfriheten. Om inte annat så borde det kunna underlätta i framtida medlingsförsök mellan stridande parter.

Har aldrig förstått argumentet att vi måste göra som Finland. Varför ska ett alliansfritt land känna sig tvunget att följa ett annat lands beslut vare sig det gäller Finlands, Rysslands eller USA:s?

Får jag som medborgare inte möjlighet att påverka detta stora beslut kommer min tro på demokratin att få sig en rejäl törn. Höstens riksdagsval kommer i så fall med största sannolikhet bli min debut som soffliggare under mina 63 år som stolt svensk.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa