Varför så komplicerat att bli kompenserad?

Kreatörer och hantverkare måste känna uppskattning och förståelse för det arbete som utförs. Stöd ska bara gå till de behövande, men traditionellt regelkrångel är inte rätt väg att snabbt ta oss ur krisen, skriver Peter Frosch, Hantverkarna, och Peter Thörn, Småföretagarna.

Kreatörer och hantverkare måste känna uppskattning och förståelse för det arbete som utförs. Stöd ska bara gå till de behövande, men traditionellt regelkrångel är inte rätt väg att snabbt ta oss ur krisen, skriver Peter Frosch, Hantverkarna, och Peter Thörn, Småföretagarna.

Foto: Mikael Hellmyrs

Debatt2020-09-14 05:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krisen i pandemins spår har skapat en vattendelare mellan olika branschers och företagsformers möjlighet till omställning eller anpassning. Storföretag går under med dunder och brak, men småföretag dör en tyst död.

Under 2020 har antalet konkurser ökat med 11 % jämfört med 2019. Utvecklingen måste stoppas och då måste politiker på alla nivåer bidra till att skapa stabilitet för alla de småföretagare som utgör det kit som binder samman samhällets olika delar.

När nedgångar slår till och många förlorar jobbet, brukar de mindre företagen kunna balansera detta genom att hitta nya nischer och därmed skapa nya arbetstillfällen. Förändringen är påbörjad men för att omställningen ska kunna genomföras krävs en tillit och förståelse för landets hårdast arbetande grupp – småföretagare.

49 procent av landets företag bedrivs som enskild firma och cirka 72 procent är enmansföretag. Denna grupp företagare, som ofta etablerat företagandet baserat på sin specialistkompetens och som kan sitt hantverk in i minsta detalj, är oumbärliga för ett välfungerande samhälle. Många tillhör de företag som drabbats hårdast av pandemins begränsningar och samtidigt är det den grupp som getts sämst möjligheter ta del av de införda stödåtgärderna. 

När en enskild företagare kommer på obestånd är det inte bara företaget som riskeras utan hela familjens ekonomi. Förslaget om omsättningsbaserat stöd till enskilda näringsidkare välkomnas och kan till viss del komma att täcka en liten del av förluster som uppkommit under perioden mars-juli. Men ska dessa företag inte bara räddas utan även bli livskraftiga framåt krävs kreativa och framåtsyftande åtgärder.

Kreatörer och hantverkare måste känna uppskattning och förståelse för det arbete som utförs. Stöd ska bara gå till de behövande, men traditionellt regelkrångel är inte rätt väg att snabbt ta oss ur krisen.

För att få rättvisa förutsättningar föreslår Hantverkarnas Riksorganisation och Småföretagarnas Riksförbund att regeringens budget även innehåller följande:

Fortsätt med den generella sänkningen av arbetsgivar- och egenavgifter fram tills att Coronarestriktionerna upphör.

Tillåt korttidspermittering även för enskilda näringsidkare. Föregående års inkomst av näringsverksamhet kan användas som underlag vid beräkning av lön. Till skillnad från andra företagsformer är vinsten i en enskild firma det som företagaren kan ta ut som lön.

Många småföretagare upplever ansökningsprocesserna för stöden som krångliga och har därför tvekat att söka. Låt Almi få uppdraget att bli den centrala punkt som säkerställer det administrativa stöd som företagare behöver för att ta sig igenom processerna. Det kan komma att behövas för att ta del av det föreslagna stödet.

Med enkla och generella stöd skapas den kreativitet som kan säkerställa Sveriges konkurrenskraft framgent.