Varför ser KD Oxelösund ett utrymme för sänkt skatt?

Debatt 9 september 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kan ett parti som värnar samhällets svaga, och utgår från kristna värderingar, argumentera för sänkt skatt? 

Jo, det är ganska enkelt. Vi tror att Oxelösunds kommun kan bli effektivare och modernare – i många avseenden. Och därigenom minska sina utgifter. Då får vi snart ett överskott, och kan sänka skatten utan att minska välfärden.

 

Så enkelt är det. Och vi har redan en socialdemokrat med oss! Gustav Möller (S) var Sveriges socialminister 1932–1950 och han brukar tillskrivas följande citat: ”Varje skattekrona som inte används maximalt effektivt är en stöld från folket.”  Visst är det kloka ord? En stöld. Från folket. Skatterna är ju folkets pengar, och de ska användas så effektivt som möjligt.

Men vilka är då kommunens onödiga utgifter?  Ja, låt oss ta några exempel:

  • Omoderna IT-system och rutiner som slukar arbetstid
  • Onödiga bolag som kommunen äger
  • Kommunal hemtjänst, äldrevård, städning med mera, där effektiv upphandling kan ge mycket mer för pengarna
  • En ny restaurang Läget för 24 miljoner (27 Mkr enligt senaste prognosen)

Och listan kan göras längre…

 

Sajter som jämför nyckeltal visar att många kommuner sköts effektivare än Oxelösund. Och det är ingen slump att just moderna arbetssätt, privata initiativ, nyttig konkurrens och valfrihet spelar in. Trygghet och välfärd bygger inte på att kommunen ska äga mycket och ha många anställda – det bygger på att hushålla med pengarna och prioritera barn, äldre, sjuka, handikappade och så vidare. Samt att samverka med näringsliv och civilsamhälle.

 

Och glöm inte att onödigt höga skatter och avgifter drabbar vanligt folk. Det är en myt att bara ”de rika” drabbas. En vanlig familj måste betala 5 000 kronor mer per år, om den bor i Oxelösund i stället för Nyköping. Så mycket tar den högre kommunalskatten!  Det är fyra nya bildäck eller en familjeresa till Liseberg – varje år. För vad? Oxelösunds kommun ger ju inte sina invånare mer service och trygghet än vad Nyköping gör. Man tar bara mer betalt för samma sak.

Nej, låt oss koppla en gradvis skattesänkning till en effektivisering av vår fina skärgårdskommun. Hotet mot välfärden är inte skattesänkningar. Hotet mot välfärden är ineffektivitet. Detta insåg redan Gustav Möller.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa