Vargreviret i Sjunda mÄste avvecklas

Sjunda Àr inte lÀmpligt omrÄde för varg, skriver HÄkan Ekstrand (C) med flera. Bilden Àr frÄn LÀnsstyrelsens kamera i reviret Gryten.

Sjunda Àr inte lÀmpligt omrÄde för varg, skriver HÄkan Ekstrand (C) med flera. Bilden Àr frÄn LÀnsstyrelsens kamera i reviret Gryten.

Foto: LÀnsstyrelsen i Södermanland

Debatt2023-03-29 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vargstammen vĂ€xer och sprider sig snabbare Ă€n nĂ„gon trott. I dag ses varg över stora delar av landet och det etableras nya revir. Vi menar att det Ă€r en riktig politik att begrĂ€nsa vargstammen till 170 individer i landet. Den senaste nyligen avslutade licensjakten gav inte det resultat som förvĂ€ntades eller behövdes. 

Svensk Rovdjursinformation redovisar 58 vargrevir i Sverige varav 5 i Södermanland och Stockholms lĂ€n. De fem reviren som finns i Svensk rovdjursinformations redovisning i anslutning till Gnesta, Nykvarn och SödertĂ€lje och Ă€r Sjunda, Ärla, Ulva, Gryten och Älgmossen

Vid enklare uppskattning av vargföryngringen med 6 valpar/Är/revir kan det nationellt bli ett tillskott pÄ 348 vargar. Med den föryngringen per Är fÄr Sverige en vargstam som vida överstiger vad som diskuteras i riksdagen som god bevarandestatus.

TyvĂ€rr fanns det ingen licensjakt i Södermanland eller Stockholms lĂ€n sĂ„ Sjunda- och Ärlareviren fĂ„r fortsĂ€tta att vĂ€xa med 8–12 valpar per Ă„r. Vargens nĂ€rvaro blir alltmer tydlig nĂ€r djuren utan skygghet rör sig i vĂ„ra tĂ€torter. Nu Ă€r det fler som oroar sig för sina husdjur, bland annat katter och hundar inte bara fĂ„rĂ€gare, och de som bor pĂ„ landsbygden och har djur bĂ„de som försörjning och nöje.

Vargstammen blir pĂ„ nĂ„gra Ă„r sĂ„ stor att de gröna nĂ€ringarna och till exempel Ă€lgstammen hotas. Under senare Ă„r har flera företag i jordbruksbranschen som bedriver produktion med fĂ„r lagt ned. Följden blir att fĂ„ vill/vĂ„gar investera och driva nĂ€ring pĂ„ landsbygden, som i sin tur resulterar i att vi förlorar det öppna landskapet och dĂ€rmed den biologiska mĂ„ngfalden. 

Svensk Rovdjursinformation redovisar att incidenter med varg inom de fem ovan angivna vargreviren de senaste Ären Àr sÄ mÄnga att det tar för mycket utrymme att redovisa det hÀr. För medborgare som bor inom omrÄdet Àr det allmÀnt förekommande att ha vargspÄr i nÀrheten av bostaden, Àven höra varg yla. FörÀldrar som bor i omrÄdet uttrycker oro och rÀdsla att lÄta barnen leka ute ensamma. Det finns inga effektiva sÀtt att skrÀmma/lÀra vargen att inte röra sig fritt pÄ de mest olÀmpliga stÀllen. Inte heller Àr enligt vittnesmÄl vargstÀngsel effektiva, ett litet misstag sÄ Àr vargen i fÄrhagen.

Det tĂ„l att upprepas att vi under Ă„rens lopp deltagit i möten med lĂ€nsstyrelsen, landshövdingen med medhjĂ€lpare och vid olika publika möten kring vargen, trĂ€ffat lantbrukare och boende. Utöver det har Centerpartiet nationellt en vĂ€l utarbetad politik för vargen och hur stor vargstammen ska fĂ„ vara. 

Sjunda vargrevir berör södra delen av SödertÀlje, Gnesta och Nykvarn. Den gröna kil som bildas mellan nÀmnda kommuner och kallas Sjunda vargrevir Àr pÄ intet sÀtt nÄgon vildmark. Det har byggts och bildats smÄ byar utöver de gÄrdar och torp som finns sedan gammalt.

Sjunda Ă€r inte ett lĂ€mpligt omrĂ„de för varg. Sjunda vargrevir bör avvecklas.  VĂ€rna boende och den biologiska mĂ„ngfalden!