Utredningen som skulle stärka äganderätten i skogen har presenterats. Resultatet ser dock ut som att äganderätten, utredningens huvuddirektiv, snarare försvagas än stärks. Nu måste politikerna se till att nödvändiga skrivningar tar plats.
Våra skogar formas av de som äger och brukar dem. För att nå de skogspolitiska målen gäller det att ta tillvara skogsägarnas drivkrafter i stället för att reglera brukandet hårdare. Investeringar i både skogsvård och naturvård förutsätter att vi skogsägare känner oss trygga i rätten att bruka vår skog. Vi vill att framtida generationer ska kunna fortsätta förvalta våra gårdar för detta är äganderätten central. Att vi utvecklar naturvärden som biologisk mångfald får inte innebära en risk att vi förlorar rådigheten över vår mark.
Varje dag behöver Sverige och svenskarna produkter från skogen och landsbygden. Toapapper, mjölkpaket, trä att bygga med, mat på bordet och skogar att vandra i. Allt detta finns och vi kan bidra med mer. I Södermanlands län har vi nära till skogsindustri med hög förädlingsgrad. Innovation och utveckling optimerar produktionen och ökar värdet av råvaran. Många i länet är också sysselsatta inom skogsnäringen.
LRF Skogsägarna har i en rapport visat att Sverige har stora arealer skyddad natur, enligt internationella definitioner, som inte räknas in i målen, detta eftersom Sverige valt en annan tolkning än övriga länder. Varför? Detta ifrågasätter vi.
Mer än hälften av skogen i länet ägs av enskilda markägare. Vår drivkraft är att förvalta marken långsiktigt och hållbart. Det är tack vare detta vi i dag har stora naturvärden samtidigt som vi producerar virke och kan binda in mycket kol. Spelreglerna måste vara rimliga och rättssäkra, även för mindre företag. Det handlar inte om naturvård eller produktion för oss – vi gör både och.
Myndigheter har i allt större omfattning lagt över kostnader för naturvård på skogsägarna. Äganderättens gränser testas dagligen och enskilda skogsägare kan tvingas gå till domstol för att få sin rätt prövad. Skogsägare ska kunna verka med fullt förtroende som både gynnar den biologiska mångfalden och samhällsekonomin med ökad sysselsättning och klimatsmarta lösningar som exempelvis i bygg- och energisektorn.
Politiken måste nu arbeta vidare och leverera svar på utredningsdirektiven för en hållbar skogspolitik!
- inga nya ofrivilliga inskränkningar får ske i brukandet, bara gemensamma överenskommelser.
- tydliggör hur myndigheterna ska tolka lagstiftningen så den blir rättssäker
- skapa flexibla skyddsformer som stimulerar naturhänsyn samtidigt som produktion och företagsekonomin värnas
Vi markägare känner våra skogar bäst! Med gemensam kunskap och respekt för ägande och brukande når vi längre, både när det gäller omställningen till ett fossilfritt samhälle men även för att skapa hållbara skogar med höga naturvärden. Det är viktigt att samhället jobbar tillsammans med markägare – inte mot.