Vassare miljöpolitik – från kommunen till EU

Naturrestaureringslagen skulle kunnat bli verklighet på EU-nivå, och gett möjligheter för en massiv omställning till hållbar markanvändning. Här visar det sig tydligt hur det kan bli när partiers politik inte hänger ihop över gränserna, skriver Marco Venegas (MP) och Kajsa Andersson (MP).

Naturrestaureringslagen skulle kunnat bli verklighet på EU-nivå, och gett möjligheter för en massiv omställning till hållbar markanvändning. Här visar det sig tydligt hur det kan bli när partiers politik inte hänger ihop över gränserna, skriver Marco Venegas (MP) och Kajsa Andersson (MP).

Foto: ROBIN HALDERT / TT

Debatt2024-05-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunpolitiken och EU-politiken hänger ihop. Enligt en studie av SKR berörs cirka 45 procent av de ärenden som beslutas på ett vanligt kommunfullmäktigemöte, direkt eller indirekt av beslut som tas på EU-nivå. När det gäller miljö- och klimatfrågor så måste ansvar tas på samtliga politiska nivåer. 

Det finns ingen ”miljö” på EU-nivå, som inte också finns på kommunal nivå. Ändå verkar det hos vissa partier vara mer regel än undantag att genomgående bolla miljöfrågorna till en annan nivå än den vi just för tillfället befinner oss på. 
 

Sitter vi i kommunfullmäktige och diskuterar klimatpåverkande utsläpp, så sägs det att det ju främst är EU som kan besluta om styrmedel som påverkar utsläppsrätter. Eller så är det riksdagen som beslutat om sänkt reduktionsplikt, och vi på kommunal nivå kan ju inte göra något åt det? Å andra sidan så kan inte riksdagsledamöter bestämma hur kommunen ska sköta sin skog eller gräsytor för att gynna biologisk mångfald, och EU-parlamentariker kan inte hur de än försöker få till satsningar på cykeltrafiken i Nyköpings kommun. 
 

Miljöpartiet de gröna har en miljöpolitik som hänger ihop, och som spänner över alla nivåer, från kommunpolitik, regionpolitik, nationell politik till EU-politik. Klimatpolitiken kan inte skjutas över på någon annan, jobbet måste göras av alla, på alla politiska nivåer. 
Naturrestaureringslagen skulle kunnat bli verklighet på EU-nivå, och gett möjligheter för en massiv omställning till hållbar markanvändning. Här visar det sig tydligt hur det kan bli när partiers politik inte hänger ihop över gränserna, där EU-parlamentariker från svenska Liberalerna röstar igenom en lagstiftning, som deras partikamrater och ministrar i regeringsställning sedan bidrar till att stoppa. 
Naturrestaureringslagen är ett tydligt och konkret exempel på EU-lagstiftning som skulle göra skillnad för klimatkrisen och artkrisen vi befinner oss i, och där man kunnat följa upp och fylla på med politiska insatser på nationell och lokal nivå. 
 

Valet till Europaparlamentet den 9 juni är avgörande på många sätt, inte minst för alla som vill se en kraftfull klimatomställning, samt säkerställa att värderingar som demokrati och mänskliga rättigheter styr politiska beslut.