Vi är redo att göra mer i kampen mot granbarkborren

Bedöms det att ännu skarpare åtgärder krävs i arbetet för att förhindra spridning av granbarkborrens angrepp står vi socialdemokrater redo att lämna ytterligare förslag, skriver Inge Ståhlgren (S).

Bedöms det att ännu skarpare åtgärder krävs i arbetet för att förhindra spridning av granbarkborrens angrepp står vi socialdemokrater redo att lämna ytterligare förslag, skriver Inge Ståhlgren (S).

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-09-04 05:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skogsstyrelsen beräknar att granbarkborren angrep närmare åtta miljoner kubikmeter granskog förra året. Det är väldiga skador på en av våra viktigaste tillgångar för både den biologiska mångfalden och möjligheten att ta fram framtidens hållbara material som på sikt ska ersätta exempelvis plast, men även som fossilfri energikälla. 

Nyligen släppte IPCC sin klimatrapport, som visar att vi måste öka hastigheten i den gröna omställningen. För Sveriges del är vi helt beroende av ett effektivt skogsbruk som klarar av att öka uttaget ur skogen samtidigt som viktiga naturvärden och biologisk mångfald bevaras. Då är granbarkborrens framfart högst bekymmersam. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har höga målsättningar för att ställa om skogsnäringen till en klimatsmart sektor, och det är med sorg jag ser hur det arbetet blir svårare. Skogen är också viktig för många människors arbete och försörjning, och lyckas vi inte hejda angreppen kommer det att få negativa konsekvenser.

Jag vet att skogsägare jobbar hårt med att ta ut angripna träd ur sitt skogsbestånd. Dock visar inventering att bara en fjärdedel av de angripna träden tas om hand, vilket lämnar resten av träden att vara hemvist åt fortsatta angrepp. Regeringen har tillfört mer resurser för att stödja arbetet, men mer arbete återstår att göra. Angreppen bedöms fortgå under många år och kommer få stora ekonomiska följdverkningar för en av Sveriges viktigaste basnäringar.

Det är på alla sätt en svår situation i delar av landet, och samtliga parter måste nu göra sitt yttersta både på egen hand och i samverkan med andra för att begränsa skadorna. Detta gäller såväl privata skogsägare som ansvariga myndigheter. Jag förutsätter att Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket samverkar över sina ansvarsgränser för ett effektivt bekämpningsarbete. På längre sikt behöver vi frångå den utbredda monokulturen och i större utsträckning överväga blandad skog.

Regeringen har under mandatperioden ökat resurserna för att bekämpa skadorna. I år har exempelvis Skogsstyrelsen fått 30 miljoner kronor för att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador. Därutöver har regeringen tilldelat 30 miljoner kr till Sveriges lantbruksuniversitet för att inrätta ett nationellt skogsskadecentrum.

Bedöms det att ännu skarpare åtgärder krävs i arbetet för att förhindra spridning av borren står vi socialdemokrater redo att lämna ytterligare förslag. Vi måste göra det som krävs för att säkerställa ett mer effektivt skogsbruk för att klara omställningen till bioekonomi och en hållbar framtid.

Skogen är en oerhört viktig resurs både nu och i framtiden. Om vi arbetar tillsammans kan vi lösa problemen och skapa nya möjligheter för de gröna näringarna.