Vi beklagar att C i Gnesta inte vill driva sin politik

Håkan Ekstrand och Centerpartiet i Gnesta verkar inte intresserade av att ingå i någon majoritet. I stället kan nu Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätta styra i minoritet, skriver Oskar Sulin (V) och Per Sicking (V).

Håkan Ekstrand och Centerpartiet i Gnesta verkar inte intresserade av att ingå i någon majoritet. I stället kan nu Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätta styra i minoritet, skriver Oskar Sulin (V) och Per Sicking (V).

Foto: Henrik Norling

Debatt2022-11-02 05:59
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sörmlands Nyheters rapport från mandatperiodens första kommunfullmäktige har det smugit sig in en slarvig formulering som ger en missvisande bild av det politiska läget i kommunen. Tidningens reporter skriver att ”om Vänstern och Miljöpartiet hade valt att dela mandat med Sverigedemokraterna, eller Kristdemokraterna, hade de kunnat bryta den Centerdominans de protesterat bittert emot.”

Det är oklart vad som menas med detta. Mycket av den politik som Centerpartiet i Gnesta gick till val på är sådant som Vänsterpartiet också kan stå bakom: stöd till föreningslivet, att lyfta kulturskolan och skapa nya utrymmen för kulturverksamhet, fiber till alla, utbyggd omsorg och en trygg skola, för att nämna några. Om "Centerdominans" innebar att Centern fick igenom fler av sina vallöften så skulle vi alltså inte ha något att invända.


Vänsterpartiets målsättning har naturligtvis varit att ingå i en majoritet där vi kan få genomslag för vår politik i samarbete med andra. Centerpartiet verkar dock inte intresserade av att ingå i någon majoritet. I stället kan nu Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätta styra i minoritet, trots krympande väljarstöd. Minoriteten får majoritet i kommunstyrelsen och viktiga nämnder, då Centern även säger nej till det valtekniska samarbete med V och Mp som fungerade väl under mandatperioden 2014-2018 – när oppositionen enades inte minst mot nedläggningen av Laxne skola. 

Trots att Centerpartiet sedan 2018 har en nyckelroll som vågmästare i kommunfullmäktige har de varit passiva i avgörande frågor. Även sina egna hjärtefrågor som en bredbandssamordnare för att reda i fiberhärvan på landsbygden. Håkan Ekstrand brukar hävda att partiet genom sitt agerande maximerar sitt politiska inflytande. Centerpartiets väljare borde fråga sig om det verkligen stämmer.