Vi kan göra mer för prostitutionens offer

Sexköpslagen har förändrat vår syn på sexköp, men det är dags att göra mer. Framförallt måste vi göra mycket mer för de utsatta kvinnorna, skriver Cecilia Elfving och Johanna Ek, Liberala Kvinnor.

Sexköpslagen har förändrat vår syn på sexköp, men det är dags att göra mer. Framförallt måste vi göra mycket mer för de utsatta kvinnorna, skriver Cecilia Elfving och Johanna Ek, Liberala Kvinnor.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

Debatt2021-05-10 05:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Prostitution. Kanske för ordet dina tankar till Malmskillnadsgatan när mörkret lagt sig över huvudstaden. Män i mörka bilar med tonade rutor. Kvinnor som tjänar lätta pengar. Avlägset. Inte här. Det som inte syns, finns inte. Eller?
 

Sörmlands Medias kartläggning av sexhandeln i Sörmland visar något annat. Visserligen är sexhandeln här liten jämfört med i Stockholm men prostitution förekommer även här och bakom varje sexköp står en kvinna som blivit berövad sin frihet. 

Som första land i världen valde Sverige 1999 att kriminalisera endast köp av sexuella tjänster och inte försäljning. Lagen valde att, äntligen, förflytta fokus från kvinnorna som säljer till männen som köper sex. Sedan lagen infördes har sexköpen minskat i Sverige och allt fler länder väljer att följa Sveriges exempel. 

Situationen i de länder som har valt motsatt väg avskräcker. Tyskland, som år 2002 valde att legalisera och reglera sexköp, beräknas ha 400 000 som säljer sex och mer än 1.2 miljoner sexköp per dygn. Inför lagens införande argumenterades för prostitution som ett yrke bland andra där kvinnorna skulle få sociala rättigheter och pension. Men det tyska exemplet visar med all tydlighet att den bilden är fel. Av hundratusentals i prostitution så är det ett fyrtiotal som har valt att registrera sig och få sociala rättigheter. På de många bordellerna är 98 procent av dem som arbetar från andra, oftast betydligt fattigare, länder. 80 mord har skett på prostituerade sedan lagen infördes. I Sverige är motsvarande siffra 0.

Prostitution leder till ett allvarligt kränkande av individens grundläggande fri- och rättigheter. Polisen beskriver hur kvinnorna de möter kommer från extremt utsatta förhållanden och har få valmöjligheter. Sexköpslagen har förändrat vår syn på sexköp, men det är dags att göra mer. Framförallt måste vi göra mycket mer för de utsatta kvinnorna. Det krävs aktiva insatser och resurser i kombination med skärpt lagstiftning. Samarbetet för att komma åt prostitution och människohandel behöver vara gränsöverskridande.

Därför kräver vi Liberala Kvinnor att:

Polisen ges större resurser att utreda sexköp. 

Straffvärdet för sexköp höjs.

Brottsofferstatus ges till den som fastnat i prostitution.

Stödet till brottsoffren förbättras.

Sexköpslagen fortsätter att spridas och att sexköp bekämpas genom EU och internationella konventioner.