I ett svar på en interpellation som ställdes nu i februari i kommunfullmäktige framkom bland annat att det har varit färre incidenter 2019 jämfört med tidigare år i Nyköpings högstadium och Nyköpings gymnasium. Det har det, i vissa kategorier men inte alla. Andelen polisanmälda klotter har tredubblats på bara ett år. Stöld och inbrott har bara minskat med fyra ärenden. Polisanmäld misshandel ligger på samma nivå som 2018, och narkotikabrott har ökat från noll polisanmälningar 2018 till 4 2019.
Att mängden narkotika i skolan och hela samhället stadigt ökar är ett stort problem. Alltför många dras in i denna horribla karusell. Och det är många föräldrar som är ”lyckligt” ovetande om vad deras son/dotter pysslar med. Det här måste hela samhället ta på fullaste allvar.
Det underlag som jag kommit över visar endast de brott som polisanmälts på Alphaskolan i Nyköping. Hur det ser ut för Omega har jag inte kännedom om, inte heller Nyköpings gymnasium. Det jag vet är att anlagda bränder minskat på Alpha och Omega, i stället har problemet flyttat till Nyköpings gymnasium. Eleverna som ägnar sig åt denna typ av allmänfarlig skadegörelse har alltså hamnat i gymnasieåldern?
Samhället behöver tillsammans ta krafttag mot alla dessa typer av brott i skolan. Som en del av lösningen vill vi se att kommunen börjar använda sig av kameraövervakning. Detta fungerar både avskräckande och som hjälp vid utredningar.
Samtidigt krävs ett stort mått av samarbete mellan skola och vårdnadshavare för att bygga upp en sund värdegrund hos alla elever. Hur beter man sig mot sina medmänniskor, vad är okej och vad är det inte? Vilka blir konsekvenserna av ett hårdare klimat, där allt fler passerat gränsen för vad som är hederligt och sunt?
Vad är den yttersta konsekvensen för ett samhälle där man tappat tilliten och förtroendet för varandra? Det vet vi inte än och jag hoppas aldrig vi behöver få det svaret.
Vill vi ha ett sådant samhälle? Jag tror knappast det. Det finns många engagerade människor som arbetar med förebyggande arbete i skolan, konfliktlösare och elevstödjare. Men för att lyckas skapa den trygga skola som Nyköpingsborna vill ha behöver vi alla arbeta mot samma mål, tillsammans.
De utsatta måste ges en röst, deras berättelser måste lyftas och de drabbade måste få den upprättelse som de förtjänar. Vårdnadshavare till drabbade elever bör gå ihop och kontakta media, kräva att verkligheten visas upp ur deras perspektiv och ingen tillrättalagd sanning. Genom att lyfta deras röster visar samhället att vi står på deras sida. Att VI inte accepterar detta!