Den 10 september uppmärksammar Världshälsoorganisationen varje år den suicidpreventiva dagen. Det gör man eftersom självmord är en folkhälsoutmaning med över 700 000 dödsfall per år globalt.
Bara i Södermanland dog 37 personer förra året i självmord och minst 10 gånger fler genomförde ett självmordsförsök. När man tar del av dessa ofattbara tal kan det vara lätt att glömma att det bakom varje siffra finns en människa och ofta ett nätverk av familj och vänner, som tvingats att hantera den svåraste av situationer.
Tyvärr finns det inte en enkel lösning på hur utvecklingen kan vändas. Det krävs insatser på många olika områden och tydliga politiska prioriteringar, men samtidigt finns något vi alla kan göra – här och nu. Om varje person i Södermanland tog till sig budskapet från Världshälsoorganisationen så skulle en förändring kunna påbörjas direkt. Det budskapet handlar nämligen om att varje samtal som berör frågor om självmord och självmordsprevention har potentialen att bidra till ett mer stödjande och förstående samhälle. Det kan vara samtal mellan medmänniskor, men också samtal som exempelvis handlar om att prioritera självmordsprevention och psykisk hälsa i beslutsfattandet i landets kommuner, regioner, myndigheter, inom ideell sektor och näringsliv.
Vi på Mind bidrar till arbetet. Bland annat driver vi stödlinjerna Självmordslinjen, Livslinjen, Äldrelinjen och Föräldralinjen, som förra året med ideella krafter tog emot omkring 90 000 samtal. På Mind.se finns fakta, kunskap, verktyg och stöd tillgängligt dygnet runt.
Vi vet att självmordstankar kan komma plötsligt, men att den mest akuta fasen ofta är kort. Tanken på att livet är outhärdligt och omöjligt att stå ut med är stark, men inte farlig så länge den inte övergår till handling. Det är därför så viktigt att vinna tid, att avbryta tanken för att ge plats åt annat, som kan hjälpa till att lösa problem eller se situationen ur en annan vinkel. Ett fysiskt hinder eller ett samtal kan räcka för att stoppa en överilad handling i stunden. Genom våra stödlinjer vet vi att ett samtal, där man blir lyssnad på och bekräftad i sitt mående, kan ha stor betydelse. Alla är vi hjälpta av samtal där vi ser, lyssnar och pratar med varandra om det som berör oss på riktigt.
Vi uppmuntrar därför alla i Södermanland att ge utrymme till fler öppna samtal, för att hantera kämpiga tankar och motverka självmord. Låt oss på det sättet bidra till övergången från en kultur av tystnad och skam till en kultur av öppenhet, förståelse och stöd. En utveckling som vi alla kan åstadkomma tillsammans och där varje samtal räknas.