Vi prioriterar ett hållbart och attraktivt Nyköping

Nyköping ska utvecklas utifrån övertygelsen att en ekologiskt hållbar kommun också är en attraktiv plats att leva i, att arbeta i och att besöka, skriver Marco Venegas (MP), Marcus Pehrsson (S), Kjell Johansson (C) och Carina Wallin (S).

Nyköping ska utvecklas utifrån övertygelsen att en ekologiskt hållbar kommun också är en attraktiv plats att leva i, att arbeta i och att besöka, skriver Marco Venegas (MP), Marcus Pehrsson (S), Kjell Johansson (C) och Carina Wallin (S).

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2022-02-01 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid kommande sammanträde med kommunfullmäktige i Nyköping ska helt nya program för hållbar utveckling upp för beslut. Vi som skriver detta har haft förmånen att få jobba med programmet för ekologisk hållbarhet. I dokumentets politiska del vill vi från den styrande majoriteten vara glasklara: Nyköping ska utvecklas utifrån övertygelsen att en ekologiskt hållbar kommun också är en attraktiv plats att leva i, att arbeta i och att besöka. 

Våra politiska mål i korthet: Vi minskar vår klimatpåverkan och verkar för förnybara och hållbara energikällor och material. Hållbarhetsperspektivet kring vattenfrågorna stärks. Den biologiska mångfalden främjas och nyttjas hållbart. Vi verkar för ett effektivt resursutnyttjande och cirkulär ekonomi, och ett hållbart Nyköping där vår produktion och konsumtion går hand i hand med en förbättrad miljö och god hälsa. 

Som kommun ska vi underlätta för och stimulera våra medborgare att leva så hållbart som möjligt. Alla kommuninvånare ska känna att de kan bidra i hållbarhetsarbetet utifrån deras egna villkor och förutsättningar. Samverkan mellan Nyköpings kommun, kommuninvånare och förenings- och näringsliv ska därför utvecklas. 

Kommunen ska också verka för ett utökat lärande om klimat, miljö och hållbarhet, både i dialogen med våra invånare och i våra skolor. Genom att skapa nära tillgång till skogs- och naturmiljöer för våra skolor ger vi goda förutsättningar för ett utökat relationsskapande mellan barnen och naturen - och för det lärande kring miljöfrågorna som behöver vara väl förankrat hos oss alla.

Vi människor väljer inte bostads- eller besöksort enbart utifrån tillgång till jobb, bostad eller konsumtionsmöjligheter. Vi är också noga med vilken natur, miljö och kultur vi omger oss av. För Nyköping är utmaningen precis som för många andra kommuner att fortsätta växa och utvecklas på ett hållbart sätt. Då är det avgörande att förståelse för och hänsyn till miljö och klimat ingår i alla våra verksamheter och all planering inför framtiden.

Med det nya programmet för ekologisk hållbarhet på bordet är vi hoppfulla inför framtiden. Nu hoppas vi att också den politiska oppositionen kommer att visa sitt stöd och engagemang i det krävande men livsviktiga arbetet för ett hållbart Nyköping.