Vi vill behålla de små förlossningsenheter som finns kvar och starta nya barnmorskeledda förlossningsenheter med god geografisk tillgänglighet.
Vi vill att det ska finnas en barnmorska för varje födande kvinna och kontinuitet under graviditet och förlossning. Riskförlossningar ska förstås hänvisas till specialistenheterna.
Det är helt i enlighet med den vetenskap som finns, som visar att det fungerar väl i andra länder, att det är medicinskt säkert, ger större nöjdhet, billigare vård. Och dessutom visar forskningen att personalen trivs och stannar.
I Aftonbladet den 25/2 skriver vårt språkrör Isabella Lövin och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen om den svenska förlossningsvården, konsekvenser av förlossningsoro och de regelrätta fysiska skador som drabbar de födande.
Vi är glada att frågan lyfts. Miljöpartiet har länge tagit strid för kvinnors hälsa och förlossningsvård, och det fortsätter vi med så länge det behövs.
Vi som är miljöpartister i län med mindre sjukhusorter och i många fall hög andel glesbygdsbefolkning ser att det behövs fler decentraliserade och mindre barnmorskeledda förlossningsenheter.
Vi har sett exemplet BB Sollefteå, där risken att behöva föda i bil plötsligt blev en realitet. Vi ser den oro som finns i delar av Sörmland, där förlossningskliniken stängt i Katrineholm och befinner sig i farozonen i Nyköping. Vi hör den ständiga rädslan i västra Västerbotten för att BB i Lycksele ska läggas ner till förmån för storskaliga förlossningskliniker på färre orter. Men precis som exemplet med Sollefteå visar – hur patientsäkert är det med specialistvård för den som inte hinner fram och med den oro som riskerar att byggas upp inför förlossningen?
Det finns alternativ till centralisering i många jämförbara länder. Ett exempel är Norge, där man med sin aktiva glesbygdspolitik har barnmorskeledda födestuer för lågriskförlossningar, som komplement till avancerade förlossningskliniker.
Självklart ska vi ha de bästa resurserna och så många tillgängliga specialister i närheten som möjligt. Men om det innebär att alla möjligheter att föda nära hemmet försvinner, så uppstår andra patientsäkerhetsproblem, vilket bland annat SKR belyser i en rapport från 2017.
Vi vill att föräldrar i hela landet, på gles- och landsbygd, i tätort och stad, ska vara trygga inför, under tiden och efter att deras barn kommer till världen.