Klimatförändringarna har haft stor inverkan på länder runt om i världen, och även Taiwan står inför allvarliga utmaningar på detta område.
Taiwans president Lai Ching-te lyfter därför fram fem nyckelstrategier för en övergång till nollutsläpp. Det handlar om att dra igång en andra energiomställning; påskynda utvecklandet av förnybara energikällor som exempelvis geotermisk energi, vätgas, biomassa, och havsenergi; främja en dubbel digital och grön industriomvandling; skapa nettonollivsstilar: och pusha för en rättvis omställning där alla inkluderas.
I juni inrättade Taiwan en nationell kommitté för klimatförändringar under presidentkansliet för att arbeta med klimatstyrning och internationellt samarbete utifrån ett nationellt utvecklingsperspektiv. Taiwan har också införlivat målet om nettonollutsläpp 2050 i Climate Change Response Act och antagit lagar för att vid årsskiftet kunna införa ett system med koldioxidavgifter som liknar en global koldioxidskatt. Dessutom har Taiwan åtagit sig att lansera ett nytt handelssystem för utsläppsrätter, vilket kommer att leda till att landet integreras ytterligare med globala marknader. Denna politik återspeglar artikel 6 i Parisavtalet, där det uppmuntras till internationellt klimatsamarbete genom marknadsmekanismer – exempelvis prissättning av koldioxid – för att nå mer ambitiösa klimatmål.
Men koldioxidavgifterna är bara första steget i Taiwans prissättningssystem för koldioxid. I nästa skede kommer Taiwan att lansera tre stora fonder – Green Growth Fund, Green Finance Innovation Fund, och Taiwan Net-Zero Fund – för att stimulera utvecklingen av gröna industrier. Detta kommer ge Taiwans hållbarhetsutveckling en stabil grundval och vara i linje med artikel 9 i Parisavtalet, där utvecklade länder uppmanas att mobilisera klimatfinansiering från flera olika källor.
Gällande klimatanpassning tar Taiwan i sin senaste nationella klimatvetenskapsrapport i maj upp utvecklandet av tidiga varningsmekanismer och övervakningssystem för att förbättra städers miljömässiga motståndskraft. Detta speglar artikel 7 i Parisavtalet, där alla parter uppmanas att främja och genomföra anpassningspolitik. Framöver kommer Taiwan att använda varnings- och övervakningssystem för att finslipa den nationella anpassningspolitiken.
Som stor och viktig ekonomi och tekniskt innovationsnav kan Taiwans kompetens inom förnybar energi, klimatanpassning, och klimatvänlig teknisk innovation vara till stor hjälp för den globala klimatstyrningen. Vi hoppas därför att omvärlden erkänner Taiwans villighet och möjlighet att bidra till det globala klimatarbetet