Vilka partier står upp för hyresgästerna?

När levnadsomkostnaderna stiger och bostadsbristen förvärras är det viktigare än någonsin att slå vakt om de hyresrätter med överkomlig hyra som fortfarande finns, skriver Ewa Fagerström (V) och Per Sicking (V).

När levnadsomkostnaderna stiger och bostadsbristen förvärras är det viktigare än någonsin att slå vakt om de hyresrätter med överkomlig hyra som fortfarande finns, skriver Ewa Fagerström (V) och Per Sicking (V).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-08-11 05:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hundratusentals hyreslägenheter som byggdes under miljonprogrammet har genomgått eller förväntas genomgå renoveringar de kommande åren. Tyvärr visar erfarenheter från andra kommuner att det ofta leder till stora hyreshöjningar.

Det nödvändiga underhållet av en fastighet ska visserligen täckas av hyran. Men genom att också genomföra standardhöjande åtgärder kan fastighetsägare motivera kraftiga hyreshöjningar, ibland uppåt 60 procent. Sådana kraftiga hyreshöjningar leder oundvikligen till att många hushåll tvingas flytta, så kallade ”renovräkningar”. Tyvärr förekommer detta även hos kommunala bostadsbolag.

Många kommuner har också sålt ut fastigheter för att finansiera nybyggnation eller bara täcka hål i kommunens ekonomi. Enligt en rapport från tankesmedjan Bostad 2030 har hyresfastigheter för 60 miljarder kronor överförts från allmännyttan till privata ägare sedan år 2000. Främst i borgerligt styrda kommuner, men tyvärr även i kommuner där Socialdemokraterna är med och styr. I en omdebatterad affär i Alby såldes till exempel 1 300 lägenheter till ett riskkapitalbolag för cirka 700 miljoner. Fem år senare såldes fastigheterna vidare för 1,7 miljarder.

Även i Gnestahems bestånd finns stora renoveringsbehov. Samtidigt har politiker från den styrande majoriteten de senaste åren antytt att utförsäljningar kan bli aktuella för att finansiera nybyggnation eller upprustning av befintliga lägenheter. En sådan politik är ekonomiskt kortsiktig och ökar risken för renovräkningar.

När levnadsomkostnaderna stiger och bostadsbristen förvärras är det viktigare än någonsin att slå vakt om de hyresrätter med överkomlig hyra som fortfarande finns. Inför valet i september bör alla partier i Gnesta därför ge ett tydligt besked om hur de ställer sig i två avgörande frågor:

1. Är ni beredda att införa en tydlig renoveringspolicy med rätt till noll-alternativ eller motsvarande, där alla hyresgäster får rätt att tacka nej till standardhöjande åtgärder som inte är nödvändiga för att bevara fastighetens tekniska skick och långsiktiga värde?

2. Lovar ni att inte medverka till att några av allmännyttans bostäder säljs ut under den kommande mandatperioden?

För Vänsterpartiet Gnesta är svaret på båda frågorna självklart ja.