Visitationszoner har fler problem än kepsar

Vi i Centerpartiet vill satsa på förebyggande arbete för att förhindra nyrekrytering och strypa gängens finansiering genom att bland annat använda näringsförbud, skriver Carina Boberg Lüren (C) med flera.

Vi i Centerpartiet vill satsa på förebyggande arbete för att förhindra nyrekrytering och strypa gängens finansiering genom att bland annat använda näringsförbud, skriver Carina Boberg Lüren (C) med flera.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Debatt2024-02-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Martin Melin, Liberalernas talesperson i polisfrågor, säger på presskonferensen om visitationszoner att ”alla som bär kopior av Guccikepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär dessa. Det är en viss klädstil som kommer att vara i de här gängen", säger Melin som i grunden är polis. (DN 8/2 2024). 

I programmet Efter fem den 9/2, på TV4, fick Martin chans att besvara den kritik som följde hans uttalande på presskonferensen. Martin fick frågan varför han i dag röstade ja till detta förslag, eftersom han var kritisk till det 2022: ”Den diskussionen de borde hålla med folk är om vi kan lita på polisen eller inte, inte den här lagstiftningen” och ”det har ju fungerat i Danmark!”
 

Vill vi att de unga som lockas av den kriminella världen vänder sig helt emot samhället för att polisen använder rättsligt osäkra metoder? Nej, Centerpartiet anser att diskriminering och stigmatisering kommer att öka. Utöver detta innebär förslaget också allvarliga intrång i den personliga integriteten. Ulrika Liljeberg (C rättspolitisk talesman) sa redan 2022 ”För att stoppa gängkriminaliteten behövs kraftigare åtgärder, men aldrig på bekostnad av viktiga rättsprinciper. Därför är både anonyma vittnen och visitationszoner förslag som regeringen borde slopas”. Visitationszoner betyder att man kan inrätta ett visst område, oberoende var i Sverige det är och oberoende om det är en stor stad eller en liten stad. 

Centerpartiet, i hela Sverige, vill satsa på förebyggande arbete för att förhindra nyrekrytering och strypa gängens finansiering genom att bland annat använda näringsförbud. Vi har aldrig sagt nej till att bekämpa den grova organiserade brottsligheten, men vi säger nej till visitationszoner.