Debatt: ”Du kan lita på att vi sätter miljön först”

15 mars 2018 09:00

Marker och skördar bränns sönder, gräset är gulnat, betet sinar och bönderna tvingas planera för att skicka djuren på slakt. Över världen smälter isar, väderkatastroferna blir fler och värre, krig och konflikter växer i torkans spår. Jordens medeltemperatur har nu varit över den normala 400 månader i sträck. Det händer här och nu, klimatet kan inte vänta.

Ibland låter det som att det är en uppoffring att ta klimatansvar. I verkligheten tror jag det är tvärtom. När vi finner gröna lösningar som resten av världen också behöver kan jobb och industrier växa fram. Att bryta med köp-och-släng, och värdera tid högre än mer prylar är något många av oss längtar efter.

Den här sommaren har det blivit tydligt att den stora frågan inte är vad det kostar att göra för klimatet – den stora frågan är vad det kostar att låta bli. Vi har tagit fajten för miljön. Fördubblat miljöbudgeten, tagit steg mot 100 procent förnybart, infört en skatt på flyget, räddat nattåg. Tack vare klimatklivet har stora hotellet, Lasätter gård, Oxelö energi och Nyköpings kommun kunnat investera i laddstolpar för elfordon, och SBI i biogas. Europas miljörörelser säger att Sverige nu har världens främsta klimatpolitik. Men mycket av detta är sådant som andra partier fortfarande vill stoppa, skära ner eller prioritera bort.

I stället behöver vi göra mer. Miljöpartiet vill:

• Bygga ihop Sverige! Vi ska bygga nya banor för snabba tåg, rusta upp och bygga ut järnvägen i hela landet. Tåget ska vara billigare än flyget, och snabbare än bilen. Vi ska tillverka bilbränslen i Sverige och bryta oljeberoendet, så att man kan leva där bilen behövs även efter oljesamhället!

• Rädda haven! Vi ska förbjuda alla tillsatta mikroplaster i hushållsprodukter, sätta avgift på engångsartiklar så det blir mer flergångsanvändning och kriminalisera all nedskräpning.

• Säkra svensk matförsörjning! Vi vill sätta mål om 80 procent självförsörjningsgrad i livsmedelsproduktionen. Skolor och äldreboenden ska ställa minst samma krav som svenska miljö- och djurregler ställer när man köper in mat. Vi vill sätta en skatt på importerat ”fulkött” som kunnat bli billigt för att djuren betalat priset, genom till exempel överanvändning av antibiotika.

Det är nu det avgörs om vi klarar att möta klimathotet eller om de väder som idag är extrema blir det nya normala. Många gör så mycket för miljön. Det viktigaste vi gör är det vi kan göra tillsammans. Det miljövänliga valet ska vara enklare, billigare och roligare än det miljödåliga. Det handlar om politik. Du behöver inte hålla med oss om allt, men ser du som vi att det behövs ett parti som sätter miljön först måste du rösta på Miljöpartiet.

Gustav Fridolin

språkrör Miljöpartiet

Linus Lakso

riksdagskandidat och ordförande MP Sörmland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!