Debatt: ”En tung grön industri ger framtidens jobb”

8 mars 2018 16:30

Iskylan i februari i Sverige berodde på en värmebölja på Arktis, där temperaturen har varit 20 C över det normala för årstiden. Klimatet förändras framför våra ögon, och den oförutsägbarhet det medför kommer att skada ekonomin och försvåra förutsättningarna för bland annat matproduktion. Det står klart sedan länge att alla delar av samhället behöver ställa om.

Med Miljöpartiet i regering har Sverige blivit en av världens mest drivande krafter i omställningen till det ­hållbara samhället. Bland ­annat har man satsat på det så kallade Industriklivet, som hjälper den tunga industrin att ställa om till en fossilfri framtid. Flera industrier har nappat på erbjudandet och i Oxelösund har SSAB påbörjat ett projekt med mål om fossilfri produktion. Industrier med processrelaterade utsläpp sysselsätter cirka 32 000 personer runtom i Sverige och Industriklivet hjälper både till med omställningen och ser till att framtidens jobb finns kvar i Sverige, Sörmland och Oxelösund.

Framtidens produktionssätt ställer nya krav på infrastrukturen. Här vill vi i Miljöpartiet satsa på ett flexibelt, smart och robust elnät i Sörmland. Förnybar energi är billig att producera, men måste kunna överföras och lagras. Men med modernt elnät ges stora möjligheter för sörmländsk vindkraft, solkraft och bioenergi. Lokalproducerad, miljövänlig energi ger inte bara nya jobb utan även en hållbar framtid för våra barn och barnbarn.

Som företrädare för Miljöpartiet de gröna på lokal, regional och nationell nivå är vi stolta över de miljöpartistiska satsningar som möjliggör en grön omställning av samhällets alla delar. Vi strävar efter att hela Sverige ska leva.

Industrin i Oxelösund utgör en stor del av folks vardag och levererar sitt stål till all världens hörn. Miljöpartiet vill framtidsäkra industrin och se till att den är en viktig pusselbit i kampen för en beboelig planet.

Och med mer grön, regionalt producerad el och energi kan Sörmland vara i fronten och en förebild för det klimatvänliga samhället.

Linus Lakso

ledamot i partistyrelsen (MP), första namn på listan i riksdagsvalet

Anna Wåhlström

gruppledare (MP) i Landstinget Sörmland, första namn på listan i regionvalet

Sandra Landin

gruppledare (MP) Oxelösund, första namn på listan i kommunvalet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa