Debatt: ”Gör om, gör rätt – det krävs skyddsjakt i Sjundareviret”

16 maj 2018 05:00

Vargen är lös, eller som det gammalgrekiska ordspråket lyder ”Matar du en varg om vintern äter den upp dig på sommaren”, Ord och ordspråk som slår en med full kraft. För två veckor sedan den 2 maj drabbades åter Molstabergs gård av attacker från en vargfamilj, vilt och hänsynslöst dödades ett fyrtiotal får. En annan gård drabbades bara några dagar senare. Förra gången det hände 2015 var det 4 attacker med 62 döda får, var det slutar denna gång vet ingen utom vargarna.

Då 2015, skrev vi att skyddsjakt omedelbart skulle utlysas för att avliva vargarna vi kräver att länsstyrelsen omedelbart häver sitt beslut från föregående vecka och ändrar det till skyddsjakt på alla vargar i Sjundareviret.

Det är inte försvarbart att djuruppfödare skall behöva betala ett så högt pris för uppfödning av rovdjur! Det finns inga krav på djurägare att hålla djur utestängda däremot instängda och det enda rimliga är att staten/länsstyrelsen inte bara finansierar utan också bygger stängslen om de ska fortsätta att försvara statens djur som vargen och föda upp dem på bekostnad av lantbrukares tamboskap.

Att nu länsstyrelsen tänker mer på staket än människor, tamdjur, hundar, det rörliga friluftslivet visar bara på en naiv respektlöshet. Det finns vargvänner, om man bortser från dessa så ska man vara klar över att människor i övrigt blir hämmade i sin relation till naturen, på fritiden och i yrket, ja till och med rädda.

Börje Karlsson har vid ett flertal tillfällen framhållit problemen med vargen i Sjundareviret vid möten i viltförvaltningsdelegationen. Exempelvis gällande senaste vargkullen där föräldraparet är helsyskon, har han påpekat att Stockholms län är för litet för att vara en avelsstation för inavlade vargar. När Börje föreslog att ta bort hela reviret, ansåg man på länsstyrelsen att så drastiskt kunde man inte gå fram. Nu ser vi resultatet.

Det kan inte vara rimligt att stängsla in allt för att skydda sig mot vargen. Den logiska frågan är, när blir vargstammen så stor, likt vildsvin, att den står helt utom kontroll och vi måste börja skydda oss själva på olika sätt? De här vargarna är uppenbarligen inte tillräckligt skygga och lär ut det beteendet till sina valpar så, som sagt, hur länge dröjer det innan vi får freda oss själva och inte bara våra tamdjur?

Nej, länsstyrelsen, ändra ­beslutet nu och tillåt skyddsjakt i Sjundareviret.

Tage Gripenstam

gruppledare Centerpartiet i Södertälje

Håkan Ekstrand

gruppledare Centerpartiet i Gnesta

Börje Karlsson

gruppledare Centerpartiet i Nykvarn

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!