Debatt: ”Till skillnad från SD vill vi stärka kvinnors rätt”

23 april 2018 17:39

Socialdemokraterna tänker inte låta kvinnor bli andra klassens medborgare.

Att Sverige är ett av världens mest jämställda länder är inte en slump. Det är resultatet av ett aktivt jämställdhetsarbete. Ett arbete som S-kvinnor (socialdemokratiska kvinnoförbundet) ofta har gått i täten för.

Det är med sorg vi nu ser de allt starkare krafter som vill vrida tiden tillbaka. Krafter som vill skapa ett samhälle där kvinnor är andra klassens medborgare.

Sverigedemokraterna, med en riksdagsgrupp på drygt 75 procent män, visar gång på gång att de motarbetar jämställdheten.

Nyligen sa SD att de vill inskränka aborträtten till vecka 12. Det är ett förslag som inte stöds av vetenskapen eller av en majoritet svenska kvinnor. SD:s partiledare Jimmie Åkesson sa samtidigt att abort främst förekommer i ”fallerande” familjer och han visar därmed ett fullständigt förakt för alla kvinnor som gjort abort, men också för kvinnors rätt till sin kropp.

SD vill också införa en samvetsklausul, så att barnmorskor ska kunna säga nej till att genomföra abort.

Jag tillhör den generation som har vuxit upp med att aborträtten är en självklarhet och med vetskapen om tidigare generationers hårda kamp. Men min generation har siktet inställt på att ta kampen för en jämställd föräldraförsäkring, för lika lön och att tystnadskullturer och strukturell diskriminering ska gå i graven för alltid.

Men jag får pausa den kampen och återuppta den självklara och helt fundamentala frågan om aborträtten och rätten till sin egen kropp gentemot SD och de som för deras politik.

För SD räcker det inte med att inskränka aborträtten. SD vill även införa frivillig sambeskattning, vilket direkt motarbetar kvinnors självständighet.

När särbeskattningen infördes på 70-talet var det en av de största frihetsreformerna för kvinnor. Att avskaffa sambeskattningen gjorde att det lönade sig för kvinnor att arbeta och få en egen inkomst, i stället för att vara oavlönad hemarbetare.

S-kvinnor vill tvärtemot Sverigedemokraterna stärka kvinnors rätt till sin kropp och kvinnors ställning på arbetsmarknaden.

Vi vill bland annat förbjuda sexistisk reklam, skärpa sexköpslagen och avskaffa lönegapet mellan kvinnor och män.

Därför röstar vi för en socialdemokratisk regering den 9 september!

Sofia Amloh

socialdemokratisk riksdagskandidat och ordförande för S-kvinnor Sörmland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa