Feministisk politik har gett resultat i Gnesta

Vad Fi Gnesta fått igenom 2018 till 2022 är bland annat att Gnesta kommun ska anställa en skolbibliotekarie, skriver Anja Probst (Fi) med flera.

Vad Fi Gnesta fått igenom 2018 till 2022 är bland annat att Gnesta kommun ska anställa en skolbibliotekarie, skriver Anja Probst (Fi) med flera.

Foto: Christine Olsson/TT

Gnesta2022-10-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Feministiskt initiativ har på många håll i Sverige åkt ur de parlamentariska rummen, liksom i Gnesta efter 4 år i kommunfullmäktige. Samtidigt så gick Fi framåt i Strömstad, Kiruna och Gullspång. Fi är fortfarande ett ungt parti, och är många gånger helt beroende av ideella krafter. Väljarna söker stabilitet genom säkra kort, där etablerade partier har lättare att nå framgång genom sin representation, genom större ekonomiska resurser och genom sitt kontaktnät. 

Fi är ett unikt parti, med en helt egen maktanalys. Vi har varit ett av de mest aktiva oppositionspartierna i Gnesta 2018 till 2022, här liksom i de andra kommunerna och regionerna som vi varit representerade i har en rosa politik levererat. Fi Gnestas politiker har haft hög kompetens, varit pålästa, granskat, och enträget debatterat i det politiska samtalet för ökad jämlikhet, jämställdhet och hållbar klimatomställning. Fi Gnesta har skrivit flest motioner av alla partier i opposition under mandatperioden 2018-2022. 

Inför valet 2022 var Fi Gnesta bättre förberedda, genom vårt arbete i nämnder, kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Det fanns en genomarbetad rosa budget, valplattform och digital valkampanj. Fler medlemmar och fler kandidater fanns på listan. Fi Gnesta arrangerade event och deltog i paneler, och svarade på intresseorganisationers frågor. Fler av oss var synliga på stan, och mötte potentiella väljare. 

Fi Gnesta fick i valet 2022 1,5 % av rösterna i kommunen, det var 0,5 % för lite för att nå hela vägen fram. Vi fick sammanlagt 114 röster, vilket vi är enormt tacksamma för. Vi välkomnar alla att engagera sig som vill se ett ännu bättre Gnesta, ett inkluderande, omsorgsfullt och kärleksfullt Gnesta.

Vad Fi Gnesta fått igenom 2018 till 2022 är bland annat att Gnesta kommun ska:

# Värna om våra groddjur.

# Involvera pojkar och män i jämställdhetsarbetet. 

# Anställa en skolbibliotekarie.

# Anpassa lekplatserna i ytterområdena för barn med funktionsvariation. 

# Ge ekonomiskt stöd till kvinnojourer (återremitterad)

# Ta fram en övergripande tillgänglighetsplan (återremitterad)