Trosa: Bygg stormarknad och Eko-stopp med hållbarhet

Ett EKO-stopp med tlllgängliga laddstationer efterlyses.

Ett EKO-stopp med tlllgängliga laddstationer efterlyses.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hållbart2022-07-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trosa kommun borde leverera bättre. Miljöpartiet i Trosa har nu, när en ny stormarknad planeras vid infarten till Vagnhärad, gjort upprepade försök att föreslå hållbara och klimatanpassade åtgärder i planeringen, men blivit nedröstade av kommunens styrande majoritet. Det är väl värt att tänka på, sett från motorvägen kommer denna byggnad vid infarten att vara det första man ser av Trosa kommun och visar om vi som Eko-kommun vill sätta tonen med en hållbar miljö för påfyllning av både människor och fordon. 

I samband med byggplanen aktualiseras att Miljöpartiet i Trosa sedan många år fört fram idén om en fossilfri knutpunkt för drivmedel, det vi gett arbetsnamn ’Eko-stopp’ i Vagnhärad. Idén har tagits emot i organisationen och finns med i kommunens Energi- och klimatplan samt i Översiktsplan 2020. Hela idén kräver dock att kommunen ställer tydliga krav till exploatören som fått mark tilldelad och ska bygga, något vi anser har saknats. Det anges dock löst att det finns utrymme för drivmedel men utan specifikation. Vi har försökt påverka markanvisningen och i vårt senare svar på samrådet för detaljplan framförde vi bland annat följande: 

  • Låt stormarknaden planeras så att ett fossilfritt drivmedelsstopp, EKO-stopp inkluderas tydligt och tillgängligt. EKO-stoppet ska tillhandahålla snabbladdning för olika bilmodeller. Inkludera platser för food-truck med närproducerad mat vid laddningen. Betona närheten till naturreservatet Lånestaheden och visa en utmärkt gångväg dit. Att gå en promenad på en kilometer under bilens laddning är en hållbar innovation. Platsen är också lämplig för turistinformation, bemannad eller obemannad. Till planen bör även utpekade platser för samåkning skapas.
  • När det gäller byggnaden för stormarknaden bör man lägga in krav på träfasader samt solceller.
  • För klimatanpassning är hanteringen av översvämning ett angeläget problem och sedumtak en viktig åtgärd. Likaså att minimera stora asfaltsytor utanför och planera in träd buskar och planteringar. 

Tänk framåt, tänk modernt, tänk Trosa Kommun 2030, alla ska med när Sverige ställer om.