Det är en fröjd att läsa om åkerinäringens beredvillighet att ställa om, i debattartikeln av Carina Ahlfeldt, Sveriges Åkeriföretag och Erik Alfredsson, Alfredsson Transport (SN 23/2). Men de har missat det viktigaste – att reapriserna på fossil diesel måste vara över.
”Gör den fossilfria transportaffären attraktiv genom skattelättnader”, föreslår Ahlfeldt och Alfredsson. Men det finns premier för den som köper en lastbil för biogas eller el. Biodrivmedel som HVO, RME och biogas är skattebefriade och laddstationer och mackar för biogas och vätgas delfinansieras av staten. De bör bli mer generösa, lättare att söka och snabbare att få.
Men huvudproblemet är ett annat: att den fossila dieseln är så billig att det förnybara inte kan konkurrera. Det måste vara slut med lockpriser på fossila drivmedel, annars tar inte omställningen tillräcklig fart.
Ahlfeldt och Alfredsson drivs av ett starkt klimatengagemang, som också är grunden för 2030-sekretariatets verksamhet. Men med ett våldsamt krig i Sveriges närhet och en alltmer stökig omvärld, är det värt att lyfta fram den säkerhetsmässiga dimensionen av omställningen bort från de fossila drivmedlen. Den gynnas särskilt av att inte lägga alla ägg i samma korg – elektrifiering är lysande, men också annan förnybar kraft har sin roll i omställningen.
Genom att gå från dagens importerade enfald till morgondagens egenproducerade mångfald, med el, HVO, biogas, vätgas och elektrobränslen, minskar Sveriges sårbarhet. Vi skapar jobb i landet, behåller pengarna i vår egen ekonomi och kan på köpet bli en förebild för andra länders omställning.
Tunga transporters omställning minskar sårbarheten
Tunga transporters omställning kräver dyrare fossil diesel, skriver Mattias Goldmann.
Foto: Fritt för användning
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.