Kommunen: radikalisering växande problem

Fler ungdomar i Nyköping lockas av extrema och våldsamma rörelser, bedömer kommunens säkerhetssamordnare Eva Johansson. Nazisternas ökade närvaro i kommunen är ett exempel av många.

Den ökade nazistiska aktiviteten i Nyköping ska ses i ljuset av att det tycks pågå en polarisering i samhället, enligt kommunens säkerhetssamordnare.

Den ökade nazistiska aktiviteten i Nyköping ska ses i ljuset av att det tycks pågå en polarisering i samhället, enligt kommunens säkerhetssamordnare.

Foto:

Nyköping2018-02-03 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är egentligen inte konstigt att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har blivit synligare, anser Eva Johansson.

Dels är det valår och dels tycks NMR ha riktat in sig på Nyköping, sannolikt som en konsekvens av att kommunen kastade ut organisationen från gymnastiksalen i Vrena och därmed satte stopp för NMR:s kampsportsträningar.

– De hyser antagligen ett visst agg mot Nyköping, säger hon.

Men den ökade nazistiska aktiviteten ska också ses i ljuset av att det tycks pågå en polarisering i samhället.

Även om det fortfarande handlar om ett fåtal lockas fler ungdomar till radikala och våldsamma rörelser. Det kan handla om högerextremism, men också om vänsterextremism eller extremism grundad i religion, berättar Eva Johansson.

– Vi ser exempel på allt detta i Nyköping.

Varför polariseringen äger rum just nu låter Eva Johansson vara osagt men hon är övertygad om att utanförskap är en grogrund för radikalisering.

De hyser antagligen ett visst agg mot Nyköping

Eva Johansson, säkerhetssamordnare

Alla kommuner i Sverige har i uppdrag att förebygga våldsam extremism. I Nyköping anser man att den enda framkomliga vägen är att minska utanförskapet.

– Vi ska ha bra skolor och bra fritidsverksamhet och ungdomar ska ha jobb. Misslyckas vi ökar risken för att ungdomar får problem. Det kan handla om drogproblem och kriminalitet men också om att de radikaliseras.

Det låter som ett väldigt långsiktigt arbete. Vad kan ni göra för att minska nazisternas aktiviteter just nu?

– Det finns ingen "quick fix". Visst kanske vi kommer att hyra in extra väktare för att förhindra olaglig affischering eller för att öka säkerheten under något evenemang, men det viktiga arbetet är långsiktigt.

Det finns ingen quick fix

Kommunens arbete mot våldsbejakande extremism

Nyköpings kommun är en av de 134 kommuner som har en kommunal handlingsplan mot våldsbejakande extremism, visar en rapport som Segerstedtinstitutet tog fram i april 2017.

I rapporten kritiseras handlingsplanerna eftersom merparten saknar lokala kartläggningar av den våldsamma extremismen. I Nyköpings handlingsplan saknas en sådan kartläggning men det pågår ett sådant arbete, uppger kommunens säkerhetssamordnare.

I mars kommer kommunen att hålla en utbildningsdag om våldsbejakande extremism. Insatsen riktar sig bland annat mot skolorna och socialtjänsten och syftet är att öka kunskapen om hur man kan upptäcka tidiga signaler på radikalisering.