Nyköpings BIS tog sig till gruppspelet i Svenska Cupen genom att slå ut GIF Sundsvall med 3–2. En bra prestation och givetvis något som hela föreningen är oerhört stolta över. Frågetecknet nu är om vi verkligen kan spela våra två hemmamatcher i Nyköping.
2017 var Hammarby här och veckan efter mötte vi då okända Östersund som vann Svenska Cupen, och resten är svensk idrottshistoria. Det är på den här nivån vi är, och det är mot lag som dessa man kan ställas 2019. Vi vill som alla andra kunna glädjas fullt ut över detta avancemang, men tyvärr innebär detta stora investeringar och ett orimligt ansvar.
Nyköping saknar nämligen förutsättningar att spela fotbollsmatcher mot dessa lag. För att göra det måste föreningen själva lägga ut för läktare, biljetthantering och arbetskostnader för omkring 15 personer som under 3–4 dagar bygger och river en läktare och arena med mera. Rosvalla har nämligen inte allt. Det saknas läktare för fotboll som klarar utövande på denna nivå. Utöver det hamnar mycket arbete på vår personal och detta medför att föreningens ordinarie arbete blir lidande vilket påverkar vår ekonomi i stort.
Inför valet är vår fråga till politikerna; Vad är skillnaden mellan fotboll och andra stora lagidrotter i Nyköping?
Som idrotten ser ut i Nyköping idag så är det bara fotbollen som kan hamna i denna situation. Det är bara fotbollen som kan möta lag med så stor supporterkultur och mediautrymme, och det är bara fotbollen som utmanas med arena- och säkerhetskrav. Så har idrotten i Nyköping sett ut i mer än 10 år. Trots det är det bara fotbollen som saknar möjligheten att genomföra den här typen av matcher med en arenahyra på dryga 1000 kr. Enbart arenahyran för Nyköpings BIS blir nämligen närmare en kvarts miljon kronor.
Om de andra lagidrotterna i Nyköping skulle hamna i en liknande situation kan de glädja sig fullt ut åt framgången och koncentrera sig på att göra ett bra event. Publiken kan njuta och företag kan erbjudas fina möjligheter. Nyköpings BIS måste bygga arenan, lösa säkerheten och stå ytterst ansvariga ifall en katastrof inträffar.
Skillnaden mellan fotbollen och de andra idrotterna är stor. Om en olycka ske i en kommunal ishall där en läktare går sönder och skadar någon så är kommunen ytterst ansvariga om arrangören inte gjort fel. När Nyköpings BIS arrangerade cupen på Rosvalla med 2 000 hammarbyare på en provisorisk läktare så var det ordföranden i klubben som var ytterst ansvarig vid ett olyckstillfälle.
Det är klart att vi vill glädjas över den sportsliga framgången och njuta av att Nyköping nämndes i tv-sporten för första gången sedan hockeyns storhetstid, men det är inte verkligheten och det är dags att den aktualiseras.
När Nyköpings BIS nu hamnar i den här situationen igen så blir frågan om att få hjälp med en permanent läktarlösning akut. Vi vill kunna bedriva fotboll på den nivå vi är i vår hemstad. Med samma förutsättningar som innebandy, handboll och ishockey.
Styrelsen för Nyköpings BIS genom Per Fröberg och Joakim Hammarlund