Bildade eget bolag – kunde sänka hyrorna

Det kan löna sig att starta egen bostadsrättsförening. Hyresgästerna på Vintervägen i Nyköping levde för ett år sedan i en bostadsrättsförening med en av Nyköpings högsta avgifter, nu efter att ha bildat Tallbacken 2 kan de sänka hyrorna med tio procent. Men det har krävts en hel del jobb.

Eva-Lena Sundstedt gillar trädgårdsarbete och skulle gärna vilja se lite mer frukträd på den stora tomten. – Jag har planterat lite örter, men det går egentligen att göra vad vi vill här. Tomten är stor.

Eva-Lena Sundstedt gillar trädgårdsarbete och skulle gärna vilja se lite mer frukträd på den stora tomten. – Jag har planterat lite örter, men det går egentligen att göra vad vi vill här. Tomten är stor.

Foto:

Övrigt2018-04-19 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördags var det vårstädning på Vintervägen. En av två stora städdagar per år. Det krattades bland annat löv, städades i trappuppgångar och installerades brytskydd på alla dörrar. Stora cementblomkrukor, som inte haft blommor i sig på år och da'r, piffades upp med lila penséer och ytterligare ett cykelrum fick vit färg på väggarna.

Det var nästan där allt startade för ett år sedan då ordföranden Kerstin Jonmyren i samråd med styrelsen tog beslutet att säga upp avtalet med det stora förvaltningsbolaget, något som också blev verklighet den 1 januari år.

– Vi hade Nyköpings högsta avgifter och vi hade stort renoveringsbehov. Vi hade inga pengar, så alternativet hade varit att höja hyrorna igen, men det gick inte, säger hon.

Så Kerstin började räkna och kände att det fanns pengar att tjäna.

– Vi betalade för bokföring, ekonomi och gräsklippning. Jag frågade vad bokföringsdelen skulle kosta på ett mindre Nyköpingsföretag och det var hälften så dyrt och gräsklippningen var ännu billigare, mindre än halva priset.

Lite trassel var det att bilda företag, men Kerstin och Eva-Lena Sundstedt, en annan av alla lägenhetsinnehavare på Vintervägen, hjälpte tillsammans åt att reda ut alla papper som Bolagsverket skulle ha.

Nu ett år senare så är i stort sett alla källarlokaler i de sex fastigheterna renoverade och det tack vare expertis från lägenhetsinnehavarna själva och en hel del ideellt arbete.

– Jag har varit morsa och lärare i nästan hela mitt liv och nu är jag slavdrivare också. Denna kombination gör att de inte kommer undan, skojar Kerstin medan hon greppar tag i en soptunna för att hjälpa Joakim Öberg att skölja ur dem.

För ett år sedan var det inte så många som kom ut och hjälpte till under den obligatoriska städdagen, i år var man över 20 så man hann gå över mycket.

– Vi har städat bort 30 år gammalt spindelväv, säger Anna Pekkari för att avsluta dagen med att putsa fönstren till källaren.

Rasmus Andersson och Peter Vastamäki har installerat de brytsäkra låsen, men fortsätter arbetsdagen med att rensa upp i slänten.

– Och det har jag inte ens bett dem att göra, säger Kerstin och småler.

Hon tycker att fler små bostadsrättsföreningar kanske skulle gå igenom sin ekonomi och se om man borde driva det själva i stället.

– De kan komma till oss och fråga om de vill. Vi vet hur man gör nu, säger hon.

Kerstin säger att det finns fyra bra anledningar att ta hand om sin egen bostad,

– Man får insyn så att man vet vad alla pengarna går till, man vinner en gemenskap med alla som bor i husen och så känner man ett större ansvar för fastigheten. Dessutom får styrelsen mer direktkontakt med en liten bokföringsfirma, sparar tid, säger hon.

Det återstår lite renovering av källarlokalerna, sedan kan man titta mot framtiden. Kanske blir det fler hyressänkningar, kanske avbetalning på banklånen.