Debatt: ”Bygg inget regionsjukhus i Sörmland”

Mälarsjukhuset som är länssjukhus i Sörmland har blivit för stort och har alltför långt driven specialisering, skriver Håkan Borg, Nyköping. FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Mälarsjukhuset som är länssjukhus i Sörmland har blivit för stort och har alltför långt driven specialisering, skriver Håkan Borg, Nyköping. FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Foto:

Övrigt2017-03-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har tagit del av de omfattande ombyggnadsplanerna vid sjukhusen i vårt landsting. Min spontana reaktion är: lär sig aldrig våra landstingsledamöter av tidigare misstag?

Det största aktuella misstaget är bygget av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) som blivit dubbelt så dyrt som planerat. Det värsta misstaget är att man beslutade att bygga huset först, innan man hade planerat vilken verksamhet som skall bedrivas vid sjukhuset. En annan upprörande iakttagelse gör jag på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, där jag nyligen varit patient: På staketet som omger sjukhuset finns det tvåmeterhöga banderoller med texten: Nu bygger vi ett halvt Akademiska till. För vilken typ av verksamhet?

Från mitten av Sörmland ligger fem högspecialiserade sjukhus: Universitetssjukhuset i Linköping, Universitetssjukhuset i Örebro, Västerås sjukhus och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. På dessa sjukhus satsar man på högspecialiserad vård. Det är märkligt att våra landstingsledamöter inte i politisk handling följer rekommendationerna i Statens offentliga utredningar SOU 2015:98 Träning ger färdighet.

Det viktiga budskapet i denna bok är att sällan förekommande högspecialiserade åtgärder sprids ut till ett stort antal läkare vid olika sjukhus. De får då för låg arbetsträning. Det betyder att vi som patienter blir behandlade av läkare med otillräcklig erfarenhet. Mälarsjukhuset som är länssjukhus i Sörmland har blivit för stort och har alltför långt driven specialisering.

Landstinget bör underlätta för patienterna att i första hand söka sig till primärvården eller sjukhusens specialistmottagningar utan fördröjning. I boken Den sjuka vården 2,0 av Stefan Fölster m.fl. jämförs tre jämnstora upptagningsområden: Jämtlands och Blekinges landsting samt Santa Clara Hospital Kaiser Permanente i USA. På det amerikanska sjukhuset är läkarna schemalagda för 22 patientbesök/dag. I vårt landsting är det en veckoproduktion för våra läkare!

Det är märkligt att våra landstingspolitiker använder våra landstingsskatter utan att följa upp vad som producerats under ett verksamhetsår! Det finns omfattande statistik i landstinget om detta, men enligt uppgift frågar inte våra förtroendevalda efter dessa uppgifter. Men varje år tillförs landstinget ökade skattemedel, utan motsvarande produktionsökning. Dags att kräva effektivare produktion det vill säga fler patientbesök per läkare och dag.

I en annan statlig utredning Effektiv vård SOU 2016:2 redogörs i direktiven på sid 659 för den låga produktiviteten att Sverige har minst antal läkarbesök per capita 3,0 i Sverige jämfört med 6,6 i OECD. Skulle Sveriges läkare producera som övriga OECD, skulle det inte finnas några väntetider.

Den som påstår att vård av sjuka blivit mer komplicerat har fel. Det har tillkommit nya mindre tidskrävande undersökningsmetoder och även mindre farliga för patienterna: datortomografi, magnetresonanstomografi (MRI), ultraljud med doppler och böjliga undersökningsinstrument samt ett utvecklat laboratorienät.

Håkan Borg

pensionerad öronläkare, verksam åren 1963-2013, Nyköping