Debatt: ”De senaste tre åren med Löfven i spetsen har varit förlorade år”

Med många nyanlända och unga som knackar på dörren till arbetsmarknaden måste jobben bli fler om Sverige ska hålla ihop ekonomiskt och socialt, skriver riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M).  FOTO: BERTIL ERICSON / TT

Med många nyanlända och unga som knackar på dörren till arbetsmarknaden måste jobben bli fler om Sverige ska hålla ihop ekonomiskt och socialt, skriver riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M).  FOTO: BERTIL ERICSON / TT

Foto:

Övrigt2017-08-03 07:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är i stort behov av reformer för fler jobb, företagande och välstånd. Tyvärr har de senaste tre åren med Löfven i spetsen varit förlorade år.

Det är när företag växer och fler människor arbetar som vi lägger grunden för vårt gemensamma. Ett innovativt, dynamiskt samhälle som är öppet för nya idéer och uppmuntrar människor att anstränga sig är inte bara ett rikare samhälle med resurser för det gemensamma. Det är också ett mer spännande och tolerant samhälle att leva i. Trots goda förutsättningar halkar dock Sverige efter. I en globaliserad värld är det inte ett alternativ för ett litet exportberoende land att inte ligga i framkant. Trots brinnande högkonjunktur biter sig arbetslösheten i utsatta grupper fast. Och med många nyanlända och unga som knackar på dörren till arbetsmarknaden måste jobben bli fler om Sverige ska hålla ihop ekonomiskt och socialt. Sverige behöver en rejäl reformagenda för jobb och företagande för att klara detta.

För det första – sänk skatten på arbete och företagande. För företag är inte valet att driva verksamhet i Sverige självklar. Kan inte vi konkurrera med bra förutsättningar driver man sin verksamhet där det går ­enklare. Värst är dock skattetrycket för de med riktigt låga löner. Att gå från bidrag till arbete kan för många vara en förlustaffär. Skatten på låga inkomster måste sänkas, och bidrag utformas så de uppmuntrar till arbete.

För det andra – säkra kompetens för framtiden för att konkurrera med kunskap. Trots arbetslöshet skriker arbetsgivare efter personal. Långsiktiga satsningar på svensk skola, med mer undervisning, inte minst i matematik, och kompetensutveckling för svenska lärare behövs. Långsiktiga åtgärder måste ändå kompletteras med kortsiktiga. Arbetskraftsinvandring måste underlättas ytterligare. Idag slänger vi ut kompetent personal ur landet, för så löjliga saker som att de tagit för lite semester. Det är inte hållbart.

För det tredje – kapa onödigt krångel och regelverk. De flesta regler har tillkommit av goda anledningar, men den totala belastning, i allt från byggnormer till regleringar av försäljning av vildsvinskött, gör det onödigt svårt att driva företag och leder till att många idéer aldrig blir verklighet. Regelverk måste rensas, med företagsamhet för ögonen.

Inom kort öppnar riksdagen efter sommaren. Av naturliga skäl kommer mycket fokus att ligga på haveriet i Transportstyrelsen och regeringens obefintliga hantering av detta. Men Sveriges utmaningar är långsiktigt större. Trots prat om allt från innovationskatapulter och industrikansler till löften om trainejobb utan resultat så lyser de riktiga reformerna med sin frånvaro. Det gör att Sverige riskerar att halka allt längre efter. Det är det som borde vara i politikens centrum mandatperiodens sista år, och vad Löfvens regering bör utvärderas efter.

Erik Bengtzboe (M)

riksdagsledamot och länsförbundsordförande Sörmland