Debatt: ”Det behöver bli enklare att komma in i värmen”

Förslaget om etableringsjobb är ett viktigt steg framåt från arbetsmarknadens parter. För mig handlar detta om att minska klyvningen mellan de som har jobb och de som inte har jobb, skriver Martina Johansson (C).  FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Förslaget om etableringsjobb är ett viktigt steg framåt från arbetsmarknadens parter. För mig handlar detta om att minska klyvningen mellan de som har jobb och de som inte har jobb, skriver Martina Johansson (C).  FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Foto:

Övrigt2018-01-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på inlägg från Therese ­Guovelin och Majlene Westerberg, SN 11/1.

Centerpartiet har under en tid sagt att om inte arbetsmarknadens parter kommer överens om ett sätt att få fler människor som finns i utanförskap att komma in på arbetsmarknaden, så har i sagt att då är vi beredda om att lagstifta om en lösning.

Nu har som sagt parterna satt sig ner och kommit fram till ett förslag. Etableringsjobben. Det är bra att ni har tagit ett steg framåt i frågan. Jag hoppas att ni får regeringen att snabbt komma med på spåret så att det sker något på riktigt på arbetsmarknaden för dem som står längst från den.

Som Centerpartist tror jag på individer och företagare. Jag skulle vilja se en arbetsmarknad som har mindre regleringar generellt och som har stöd till utsatta grupper som är mer öppen än riktad till specifika grupper. I dag tenderar det till att bli snårigt. Jag vill att det ska vara enklare för människor att komma in i värmen genom ett arbete. I dag riskerar de som inte passar in i att stanna kvar i utanförskap.

Inträdesjobbens ide är att när företagen anställer en ­person som är nyanländ eller en ung person utan gymnasieutbildning så ska lönen uppgå till 70 procent av ingångslönen i branschen. 30 procent av arbetstiden ska på det sättet kunna gå till introduktion och ­utbildning på arbetsplatsen. Anställningen ska ses som en provanställning i två år som ­sedan övergår till en tillsvidareanställning. Om arbetsgivaren anställer dessa personer så slopas arbetsgivaravgiften i tre år. Denna lösning ger människan en lön som de skattar för i stället för ett bidrag som betalas av kommunen eller av staten i form av anställningsstöd.

Om jag får möjligheten att arbeta i riksdagen kommer jag fortsätta arbetet för enklare och färre regler inom arbetsmarknadsområdet. Etableringsjobben är en väg framåt och jag är glad att ni nått dit, men jag är övertygad om att ni kommer få fortsätta hitta lösningar, då problemet inte är löst där. För mig handlar det om att minska klyvningen mellan de som har jobb och de som inte har jobb. Det är viktigt för att hela Södermanland ska fortsätta att utvecklas.

Stridsyxan kommer jag inte att lägga ner när det gäller enklare regler inom arbetsmarknaden, det vore att inte fortsätta brinna för min övertygelse, men nu avvaktar jag om ni lyckas nå fram till regeringen och vad det i praktiken kommer innebära för alla de människor som i dag står långt från arbetsmarknaden och befinner sig i kylan.

Martina Johansson (C) riksdagskandidat

Läs mer om