Moderaterna Cecilia Magnusson och Eva Sjöström menar i sitt svar på vårt "Inlägg utifrån" (SN 8/2) att vi försöker slå in splittring mellan allianspartierna vad gäller filmpolitiken. Nå, det är en splittring man lyckats skapa på egen hand. När riksdagen debatterade och fattade beslut om regeringens förslag att från 1 mars utvidga den så kallade ledsagarregeln till att också gälla 15-årsgränsen, för att möjliggöra för fler familjer att se biofilm tillsammans, är det ett faktum att de två motpolerna i debatten var Moderaterna och Kristdemokraterna. Detta då Kristdemokraterna inte på några villkor ville ställa upp på att införa ledsagarregeln på 15-årsgränsen, medan Moderaterna intog den motsatta positionen och helt ville avskaffa offentligt reglerade åldersgränser, till förmån för branschreglerade. Detta trots att filmbranschen var oenig om saken när ett sådant förslag remitterades!
Splittringen inom alliansen vad gäller filmpolitiken började dock inte med frågan om åldersgränser. I allianspartiernas budgetförslag för 2017 spretar det rejält vad gäller finansiering av svensk filmproduktion. Moderaterna ligger nära regeringens ambitionsnivå, medan Liberalerna och Centerpartiet föreslog en halverad budgetnivå! Om Centern eller Liberalerna skulle styra filmpolitiken blir det inte så många nya svenska filmer framöver. Men vilken filmpolitik det skulle bli med en alliansregering är högst ovisst. Att döma utifrån den tidigare alliansregeringens kulturpolitik ligger det dock nära till hands att utgå från att det parti med lägst ambitionsnivå sätter ribban. Medan den rödgröna kulturpolitiken bygger på att S och MP bejakar varandras initiativ och därför blir kraftfull, präglades ju alliansens kulturpolitik av att partierna blockerade varandra, med resultat att Lena Adelsohn Liljeroth vissa år inte kunde presentera en enda proposition för riksdagen.
Vad gäller de sju tillkännagivanden som riksdagen i höstas beslutade att ge regeringen, för att i övrigt kunna ställa sig bakom den mycket omfattande filmpropositionen, har de flesta hanterats snabbt. Det tillkännagivande som inte kunnat hanteras än är en finansiering av filmproduktion som inte bygger på att skatten på biobiljetter höjdes från 16,6 till 25 procent. Den farhåga som funnits om att momshöjningen skulle medföra höjda biljettpriser har dock lyckligtvis kommit på skam. Resultatet av den nya filmpolitiken är därför fler filmer, tillgängliga för fler, och det till oförändrade biljettpriser!
Niclas Malmberg
kulturpolitisk talesperson och Riksdagsledamot (MP)
Ulla-Karin Skoghag
ordinarie ledamot kultur- och föreningsnämnden, Nyköping (MP)