Debatt: "Friskolorna smiter från ansvaret för alla"

Dags för SN att göra ett nytt reportage om Nyköpings högstadium med nya ögon som kan se det positiva i stället för att lyssna på kritiska röster, skriver Christel Flinkenberg (V).

Dags för SN att göra ett nytt reportage om Nyköpings högstadium med nya ögon som kan se det positiva i stället för att lyssna på kritiska röster, skriver Christel Flinkenberg (V).

Foto: Jansson Therése

Övrigt2018-12-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen hade jag ett långt besök på Omegas högstadium efter inbjudan av den entusiastiska, varma och härliga Annelie Danling Brash som mötte mig med öppna armar.

Sån är hon, Annelie. Förstelärare och ansvar för de nya ungdomar som kommer hit efter hemska upplevelser i sina hemländer. Vågar inte ens tänka på vad. Men Annelie måste göra det genom den kartläggning som görs om varje elev, för att förförståelse och rätt resurser sätts in.

Vilket engagemang med alla fina nytillkomna ungdomar från när och fjärran som med nyfikna ögon och leenden möter ens blick. Trots allt de varit med om innan.

Deltog i en praktisk tekniklektion med en stor grupp elever, som trots sina olika språk, samarbetade och samtalade med varandra på ett lugnt och respektfullt sätt. Fullt koncentrerade på sina uppgifter, som de när lektionstiden var slut, i sin iver inte ville avsluta.

Skolan har mycket orättvist fått ta emot en hel del kritik från vissa håll och skrivits ner av SN flera gånger. Tråkigt! Orättvist!

Dags för SN att göra ett nytt reportage med nya ögon som kan se det positiva i stället för att lyssna på kritiska röster. Och smittas av Annelie Danling Brashs entusiasm.

Som pensionerad lärare märkte jag så fort jag klev in, en positiv, lugn och fin social miljö, utan en massa "trams" mellan eleverna och som verkar behandla varandra med full respekt. Den fullproppade matsalen, där vi bjöds på en mycket god fisklunch med flera olika grönsaker, höll en ljudnivå som med många decibel låg mycket under den som konditori Princess hade vid mitt besök där nyligen. Således gick jag därifrån djupt imponerad över elevernas och lärarnas engagemang och den fina stämning som råder på skolan. Tack för besöket!

Vad sedan gäller det fria skolvalet, sticker således de kommunala skolorna ut då de tar emot alla slags elever, oavsett vilka eleverna är och oavsett vilket stöd och hjälp de behöver i sin skolgång.

Något som de privata skolorna inte gör, för de kostar helt enkelt för mycket. Att 5 500 elever i Sverige är "hemmasittare" är katastrofalt! Det är dessa elever som allra främst får betala priset för de vinster som friskolorna plockar ner i sina egna fickor och då företrädesvis placerar på utländska banker, i stället för att i hederns namn även ge dessa elever en möjlighet till skolgång på sina skolor. Att ansvaret fördelas i stället för att dessa bara blir de kommunala skolornas ansvar. Och då blir det tungt!

Men icke! Man handplockar sina elever för att slippa undan – säger att det är fullt i klasserna – oavsett förnekelse att så görs. Att detta får fortsätta är under all kritik!

Det blir en rundgång som inte går att bryta. Och ju fler friskolor som bildas, desto värre kommer det att bli om inte vinsterna i skolornas välfärd begränsas. (Utomlands är man mycket förvånad över, att det i Sverige är tillåtet med de höga vinstuttagen.) Om ett vinsttak inrättas, skulle fler och fler friskolor läggas ner då de inte ger den profit man räknat med. Lärarna skulle åter komma de kommunala skolorna till del och dessutom i regel få bättre betalt än på de privata.

Vi skulle vi återigen få en skola att vara stolt över och kliva upp på stegen och bli en av världens bästa skolor som förr i tiden.

Christel Flinkenberg (V)