Debatt: ”Går Centerns profil ihop med höghastighetståg?”

Hur tänker Centern när partiet förordar höghastighetsbanor som är ett storstadsprojekt? skriver Håkan Norén. FOTO: SÖREN ANDERSSON/TT

Hur tänker Centern när partiet förordar höghastighetsbanor som är ett storstadsprojekt? skriver Håkan Norén. FOTO: SÖREN ANDERSSON/TT

Foto:

Övrigt2017-09-12 12:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerledaren Annie Lööf fastslog vid partistämman att partiet står fast vid förslaget att bygga Ostlänken och övriga höghastighetsbanor för 320 km/t. SN:s ledarsida fastslog att hon därmed ”hedrar” en ”Alliansgemsam överenskommelse” (30/9).

Personligen tycker jag att det är de Allianspartier som insett att kostnaden inte står i ­proportion nyttan och därför satsar på bana för 250 km/t bör hedras.

Jag är inte centerpartist (och skulle nog inte passa in i något annat parti heller). Men som jag uppfattar Centern borde en 320-bana helt strida mot partiets profil. Centern är det parti som vill stå upp för landsbygden och de små orterna, medan höghastighetsbanorna är i huvudsak ett storstadsprojekt.

Det är restiderna mellan Stockholm och Malmö/Göteborg som är målsättningen. Och vad är då tidsvinsterna? Till Göteborg i storleksordningen en kvart och till Malmö 20 minuter. Tidsbesparing Stockholm-Linköping sex (!) minuter. Att uppnå enbart det senare kostar 10 miljarder ­extra, alltså tio tusen miljoner!

Förvisso ska banorna trafikeras även med så kallade storregionaltåg. De får gå på nåder­ på banan på villkoret att de går minst 250 km/t. På Ostlänken skulle dessa trafikera Vagn­härad, Nyköping, Skavsta, Norrköping och Linköping.

Något stopp för höghastighetståg i Sörmland är inte aktuellt. I Östergötland blir det förmodligen stopp antingen i Norr­köping eller Linköping; stationerna ligger för nära varandra för att stanna på båda ställena.­ De verkliga höghastighetsentusiasterna menar att första stopp från Stockholm ska vara Jönköping.

Fartökningen från 250 till 320 är till föga glädje för glesbygd och småorter som ­Centern normalt ömmar för. I Sörmland kan exempelvis orter som Tystberga och Jönåker aldrig räkna med att få en station.

Värre blir det på andra sträckor. Mellan Värnamo och Hässleholm, en sträcka på ­cirka tio mil, blir det över ­huvud taget ingen station. Ljungby som ligger ungefär på halva sträckan är i och för sig för litet höghastighetståg. Men borde väl åtminstone ha en station för regionaltåg om man ska uppfylla pratet om regionförstoring.

Förhållandet är detsamma på grenen mot Göteborg. Ulricehamn med bortåt 25 000 invånare får ingen station, fast det borde väl vara intressant med regionaltåg både mot Jönköping och Borås.

De regionala tågen blockerar ju höghastighetstågen och det vill man inte ha, som en järnvägsexpert kommenterar ­saken. Alltså det är snabbt till storstäderna som gäller, inget annat.

Om man bildar ett särskilt bolag för utbyggnaden och ­lånefinansierar så får man ­måste ju allt betalas med avgifter. Det går knappast. Biljettpriserna skulle då bli alldeles för höga. Se bara på priserna på privata Arlanda Express jämfört med annan tågtrafik.

Då måste staten gå in och subventioner med anslagen för järnvägen i stort. Och det i sin tur går naturligtvis ut över möjligheterna att satsa på de små lokalbanor som Centern ömmar för.

Jag ställer därför frågan; stämmer verkligen höghastighetsbanor för 320 km/t med Centerns profil i övrigt?

Håkan Norén