Deltidsbrandmän i hela landet säger upp sig i missnöje med det nya centrala avtalet. Ett avtal som innebär att OB-ersättning och bilersättning tas bort, försämringar med semesterersättning och ekonomiskt stöd under vidareutbildning liksom urholkning av anställningsskyddet med mera. Bakgrunden är en smutsig avtalsrörelse där SKL/Pacta utnyttjat situationen med konkurrerande fackförbund. Genom att underhandla och spela ut facken mot varandra så blev deltidsbrandmännens fackförbund, BRF ett rundningsmärke i avtalsrörelsen. Resultatet av detta oansvariga hanterande i maktens korridorer är ett avtal som nu inte accepteras av deltidsbrandmän ute i landet.
När de centrala parterna inte tar ansvar och sätter sig vid förhandlingsbordet igen så förordar deltidsbrandmännen i Oxelösund och Trosa fortsatta samtal om ett lokalt avtal som kan kompensera lönetappet. Men i stället för att enas i förhandling har Nyköpings kommun ensidigt beslutat om lokala tillägg. I stället för fortsatt dialog pekar kommunen med hela handen och ställer kravet att vi deltidsbrandmän kan acceptera sänkt lön eller sluta. Arbetet för ett attraktivt arbetsgivarskap framstår plötsligt som löjeväckande. Kommunen vill inte lyssna till den frustration vi deltidsbrandmän känner utan hänvisar stelt till SKL:s påståenden och rekommendationer. De tycks inte förstå att det är direkt kränkande att få sänkt lön och försämrade villkor. Det sänder en tydlig signal om att vårt arbete inte värderas.
I dagarna har kommunen skickat ut uppmaningar till deltidsbrandmän om att dra tillbaka sina uppsägningar, uppmaningar som uppfattas som förtäcka hot. Det är makt- och skrämselmetoder som inte är värdigt en offentlig arbetsgivare. Den nye räddningschefen har sedan den första januari, på mindre än två månader, minst sagt naggat på sitt förtroendekapital hos deltidsbrandmännen. Detta är allvarligt för organisationen och det kan ta lång tid innan förtroende upprättas på nytt.
Arbetsgivaren anser att det centrala avtalet måste följas, att det inte är möjligt att göra avvikelser. Detta är fel, det är viljan som saknas. Kommuner har möjlighet att teckna lokala avtal för att kompensera deltidsbrandmännens lönesänkning. Ett centralt avtal står inte över kommunlagen och självbestämmandet. Kommunen kan teckna avtal på vilka punkter de vill så länge det ryms inom lagstiftningen och kompetensområdet. Den svenska modellen innebär ju inte att centralt teckna avtal om maximilöner, det handlar om minimilöner. Många andra avtal har minimilöner, till exempel undersköterskor. Har alla undersköterskor i landet samma lön? Naturligtvis inte, men varför anser kommunen att deltidsbrandmännen ska ha det?
Politiken blundar för möjligheten till en lokal överenskommelse och väljer att blint följa SKL:s rekommendationer. Kommunstyrelsens ordförande och socialdemokraten Urban Granström riskerar tydligen hellre att försämra medborgarnas trygghet och att förlora kompetent räddningstjänstpersonal än att stöta sig med Socialdemokratiskt styrda SKL/Pacta.
Patrik Gralberg
styrkeledare Oxelösund brandstation
Thomas Larsén
platschef Oxelösund brandstation
Örjan Svensson
deltidsbrandman Trosa
Rickard Antman
platschef Trosa brandstation