Problemet med att små och medelstora företag som verkar som underleverantörer ofta får vänta alldeles för länge innan de får betalt från storföretagen har jag uppmärksammat tidigare. Jag har bland annat skrivit motioner och interpellationer i ärendet. För att undvika att de mindre företagen tvingas agera ”bank” måste detta regleras.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg har också sett alvarligt på problematiken och har därför fört dialog med de största svenska bolagen. Damberg ville få till en frivillig lösning som kortar betaltiderna inom näringslivet. Om inte företagen kunde enas skulle näringsdepartementet överväga att lägga fram ett skarpt lagförslag som reglerar betaltiderna.
Därför är jag nu mycket nöjd med att storföretagen och ett antal branschorganisationer enats om att införa en frivillig uppförandekod där bland annat betaltiderna regleras till 30 dagar. Det blir en slags självreglering inom näringslivet.
I början av november presenterades listan på de första 34 företagen som skrivit under överenskommelsen. Målsättningen är att betydligt fler företag kommer att ansluta sig. ICA, Scania, SAS, Vattenfall, Ericsson, Skanska och Volvo Cars är några av storföretagen som redan är med. Vill du se vilka de andra företagen är och läsa mer om detta rekommenderar jag sajten betaltider.se.
För att bättre kunna följa upp detta införs också ett krav på rapportering av betaltiderna. Lagen innebär att större företag skall redovisa uppgifter om avtalade- faktiska- och försenade betaltider. Uppgifterna kommer att göra det möjligt att bättre följa utvecklingen av betaltider och säkerställa att de frivilliga åtgärderna leder till verklig förändring.
Långa betaltider påverkar möjligheten att investera, expandera och anställa. Enligt Intrum European Payment Report 2018 skulle det skapas 120000 nya jobb om företagen fick betalt i tid. Effektivare affärstransaktioner bidrar därför till ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Det förenklar för de mindre företagen. Jag ser det som ett viktigt led i att utveckla den svenska modellen. Det tryggar jobben, stärker konkurrenskraften och bidrar till hållbar tillväxt hos svenska företag och leder därmed till ökad välfärd.
Hans Ekström (S)
riksdagsledamot Sörmland