De grundläggande socialdemokratiska värderingarna är frihet, jämlikhet och solidaritet. I sitt majtal 1940 betonade Per Albin Hansson att Norden var spännvidden för dessa tre värderingar. Medan Olof Palme 1977 deklarerade att endast Sverige omfattas av dessa värderingar. Och Stefan Löfven i sitt majtal 2016 såg Sverige som en del av den stora globala världen. Nya tider kräver nya utmaningar.
Jämlikhet och solidaritet ska omfatta hela världen. Ur ett internationellt perspektiv är dessa ambitioner ädla och rättvisa värderingar, dock behövs det mycket arbete för att uppnå. Det innebär att Sverige har satts främst av det socialdemokratiska paritet, även om retoriken har varierat under årens gång.
Alla dessa tre ovannämnda socialdemokratiska ledare har hanterat kriser av olika mått och karaktär. P A Hansson hanterade utbrottet av andra världskriget, utvecklade idén om folkhemmet och kan med rätta och utan att överdriva kallas för landsfader. Olof Palme var partiledare när Socialdemokraterna 1976 förlorade makten för första gången på hela 44 år i ett enda streck. Medan Stefan Löfven hanterade flyktingkrisen 2015.
Per Albin Hanssons tal vid första maj-firandet 1940 på Gärdet i Stockholm kretsade kring att det svenska folket sluter upp kring Sverige för att bevara freden, friheten och oberoendet. Bevarandet av freden leder per automatik till frihet och oberoende. Verktyget för att uppnå denna fred, frihet och oberoende är en politisk neutralitet, enligt Hansson. Han menade att neutraliteten är något som är värt att skydda och försvara och att den måste vara klar och tydlig för att vara funktionell.
Hansson betonade inte bara folket utan också mediers och journalisters ansvar i fredsbevarandet, friheten och oberoendet genom neutralitetspolitiken. Han sade 1940 ”en fri press är en prydnad för ett fritt land, men till frihetens prydnad hör självtukten och den djupa ansvarskänslan”. Man kan fråga sig var denna ansvarskänslan finns i dagens medier och press, i en värld som drivs i stort sett av algoritmer, kommersialism och kapitalism i sin vidrigaste form.
Olof Palme betonade i sitt förstamajtal 1977 att den demokratiska socialismen och arbetarrörelsen är den bärande kraften av framtidstron. Implicit menar han att socialdemokratiska värderingar är svaret på varje nytt samhällsproblem. Ta i beräkning också den djupa lågkonjunktur som rådde i världen under 1970- och in på 1980-talet, där Socialdemokraterna satte igång åtgärder och skapade cirka 240 000 nya jobb. Den demokratiska socialismen, förankrad i arbetarrörelsen, har varit en hörnsten för vår framtidstro.
En ny ekonomisk kris beräknas bli mycket värre än den som inträffade 2008. Därför behövs det ett starkt socialdemokratiskt samhällsbygge som kan stå pall mot internationella ekonomiska kriser. Hot som arbetslöshet och brist på sysselsättning kan bemötas med en offensiv ekonomisk politik som sätter värdet av arbete och sysselsättning främst.
Salah Aljamal, socialdemokrat