Debatt: ”Nyköpings vattenkraft engagerar”

Numera levererar Nyköping Vattenkraft AB kommunens hela elförbrukning, genom egen produktion eller inköpt. Bolagets verksamhet kan därmed bli en vinst för kommunen, skriver Gunnar Åsell, Nyköping Vattenkraft.  FOTO: MAGNUS GRIMSTEDT

Numera levererar Nyköping Vattenkraft AB kommunens hela elförbrukning, genom egen produktion eller inköpt. Bolagets verksamhet kan därmed bli en vinst för kommunen, skriver Gunnar Åsell, Nyköping Vattenkraft.  FOTO: MAGNUS GRIMSTEDT

Foto:

Övrigt2018-03-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköpingsån och dess kraftverk är en tillgång för Nyköping som engagerar politiken, näringsliv och den breda allmänheten.

Nyköpingsåns tre kraftverk köptes av Nyköpings kommun för att genom Nyköping Vattenkraft AB få full rådighet över årummet och dess vattendomar. Bolaget ingår i kommunkoncernen och moderbolaget är Stadshuset i Nyköping AB med Nyköpings kommun som huvudägare. Ändamålen för bolaget är enligt bolagsordningen:

• att med bevarade goda natur- och miljövärden producera miljöriktig elkraft i egna vattenkraftverk i Nyköpingsån

• att försälja miljömärkt elkraft, egenproducerad eller inköpt på elbörs

• att söka uppnå en god biologisk mångfald i Nyköpingsån

• att åstadkomma ett bra sportfiske och övrigt fritidsanvändande inom främst vattensporten i och kring Nyköpings­ån

Kommunen har ansvar för att, i samverkan med bolaget, utreda och genomföra förbättringar rörande vattenmiljön i Nyköpingsån. I detta ingår att föreslå åtgärder som underlättar bland annat vandring och reproduktion av fisk i Nyköpingsån. Bolaget har också samtal med länsstyrelsen och intresseorganisationer om framtida åtgärder kring friluftsliv i Nyköpingsån.

Bolaget bedriver dels produktion av elkraft som säljs till elbörsen och dels försäljning av miljömärkt el till kommunen och övriga elkunder. Numera levererar Nyköping Vattenkraft AB kommunens hela elförbrukning, genom egen produktion eller inköpt. Kommunen har då möjlighet till ett bra pris jämfört med marknaden. Bolagets verksamhet kan därmed bli en vinst för kommunen.

I bolagets uppgifter ingår att underhålla fastigheter och maskinpark. I Harg har installerats en ny turbin, vilket ger bolaget intäkter via elcertifiering (som ingår i vårt klimat- och miljö­arbete). Fönsterrenoveringar pågår för Fors och Storhusfallets kulturhistoriska vattenkraftsbyggnader.

Det nya klara fönsterglaset ger insyn till upplysta turbinhallar och utanför placeras nu kultur-infoskyltar i samarbete med Sörmlands museum.

Bolagets ekonomiska syfte är att långsiktigt generera en skälig avkastning till ägaren. Men det finns en rimlig uppbyggnads- och konsolideringsperiod och den pågår fortfarande.

När kommunen köpte kraftverken gjordes fleråriga budgetkalkyler, där det skulle ta ett ­antal år för bolaget att göra vinst. Omtalade ”förlustaffärer” är ett ”underskott” inom en ­bolagskoncern, där moder­bolaget kan tillskjuta eller omfördela medel inom moder­bolaget ­eller genom tillskott från huvudägaren.

I bolagets årsredovisning för 2017 har nettoomsättningen stigit till drygt 19 miljoner och tidigare års ”underskott” har minskat avsevärt samtidigt som aktieägartillskott och koncernbidrag gett bolaget ett bra resultat och en god likviditet för att driva bolagets uppgifter.

Nyköpingsån är en allmän angelägenhet och i alla avseenden en väsentlig del av Nyköpings stadsbild, som vi måste vara extra rädda om och där är kommunen en bra och lämplig förvaltare.

Gunnar Åsell

styrelseordförande (MP), Nyköping Vattenkraft AB