Jag är överens med kommunledningen: Det behövs flera bostäder inom Nyköpings kommun. Jag är dock inte överens med kommunledningen om var bostäderna ska byggas i kommunens regi!
Kommunledningen vill prioritera Nyköpings stadskärna, en förtätning av redan tät bebyggelse. Ett sådant synsätt kräver att servicefunktioner såsom skolor, p-platser med mera byggs nytt. Grönområden och andra viktiga ”lungor” måste då ge vika. Just nu är det mer än högkonjunktur inom byggbranschen, vilket gör att byggföretag och fastighetsföretag ”slåss om” att få bygga olika slags boenden i centralorten. Det kommunala bostadsbolaget har då svårt att hävda sig i den konkurrensen just där.
På landsbygden finns det gott om mark att bygga bostäder på. I alla tätorter på landsbygden inom Nyköpings kommun (Nävekvarn/Buskhyttan, Aspa, Jönåker, Stavsjö, Lästringe, Husby Oppunda, Runtuna, Stigtomta, Tystberga, Vrena och Ålberga) finns både detaljplanerad mark för bostäder och sådan mark som är lämplig för bostäder men ännu inte planlagts. På Tunabergshalvön planerar (i olika stadier) just nu fyra olika privata företag för att bygga bostäder. Bra! Men var finns Nyköpingshems verksamhet vad gäller bostadsbyggande? Jo i centralorten Nyköping! Varför?
Nyköpingshem bygger på uppdrag av politikerna. Vilka direktiv har den politiska ledningen egentligen gett?
I Nävekvarn byggde Nyköpinghem åtta marklägenheter under 2014–15, mycket bra! Till dessa åtta marklägenheter fanns nästan 50 intresseanmälningar! Alltså ett stort intresse för dessa hyreslägenheter.
Vid kontakter med kommunledning och Nyköpingshems ledning har det framkommit att byggnation av några ytterligare sådana marklägenheter inte finns i planerna! Varför inte? Jo, man pekar på att i dagens högkonjunktur inom byggbranschen blir det lika dyrt att bygga bostäder på landsorten som i centralorten! Dessutom är det så att det inte går att få ut lika höga hyror på landsbygden som i centralorten. Alltså ses det som oekonomiskt att bygga bostäder på landsbygden. I Nävekvarn finns ett helt gärde ”byggklart” (gröna gärdet), centralt och med bra bussförbindelser till centralorten, affär, skolor, förskolor, distriktssjuksköterska med mera.
Det är just då som den politiska ledningen i kommunen ska gripa in och prioritera byggandet av bostäder på landsbygden. Alltså med direktiv till det kommunägda bostadsbolaget Nyköpingshem: ”Bygg bostäder på landsbygden under fem år – inte i centralorten”. I centralorten bygger konkurrensutsatta privata byggföretag. Bra! Däremot kan den politiska ledningen kräva av de privata byggföretagen att viss del av bostadsbyggandet ska vara hyresbostäder för att få bygglov beviljat. Det är just det som är politikernas ansvar och uppgifter.
Det behövs nytänkande om vi vill få hit 700 inflyttade per år. Det finns servicefunktioner på landsbygden som inte får eftersättas. Kapacitet för att flera barn ska få förskoleplats och plats i skolor finns! Service finns på landsbygden. Lycka till!
De politiska besluten behöver tas nu för en positiv utveckling på landsbygden. Efterfrågan på marklägenheter är stor!
Lars Waern
Nävekvarn