Debatt: ”Oxelösunds politiska ledning (s)(v)iker”

Den arrogans mot demokratiska principer som den politiska majoriteten i Oxelösund har utövat är inte bra för kommunens rykte i regionen och i landet, skriver Gunnar Söderberg.

Den arrogans mot demokratiska principer som den politiska majoriteten i Oxelösund har utövat är inte bra för kommunens rykte i regionen och i landet, skriver Gunnar Söderberg.

Foto: Jansson Therése

Övrigt2019-01-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som framgått i SN:s pappersupplaga 15/1 har undertecknad överklagat beslut i Oxelösunds kommunfullmäktige i december 2018 till Förvaltningsrätten. I valärenden på detta möte bröt man både mot kommunallagen och mot de demokratiska principer som normalt gäller för hur kommunerna skall styras och hur deras verksamhet skall granskas.

Kommunallagen överträddes alltså i tre avseenden.

- val genomfördes på felaktigt sätt

- tre val var otillåtna

- protokollet är felaktigt

Men inte nog med detta – man frångick den demokratiska praxis som gäller för alla landets kommuner. Kommunerna har stort utrymme att själva forma sin framtid. Bärande i detta är att de politiska partierna, majoritet och opposition, styr kommunen tillsammans. Den politiska majoriteten består i Oxelösunds kommun av partierna S och V. Övriga partier – i storleksordning M, SD, MP, L, C och KD utgör opposition.

Kommunstyrelsen är ett mycket viktigt organ med i Oxelösunds fall tre presidieposter, ordförande och två viceordförande. Redan 2014 efter valet utsågs samtliga tre ledamöter till kommunstyrelsepresidiet från majoriteten. Detta var extremt ovanligt bland landets 290 kommuner och helt avvikande från mångårig praxis och gängse ordning i landet. Beslutet är helt i strid med den samsyn och det samstyre som lagstiftaren menar ska prägla det politiska arbetet i en kommun.

Och nu upprepades samma sak men med ännu större arrogans mot kommunens opposition. Majoritetens övertag mot oppositionen är i och med valet 2018 nämligen endast ett mandat, 16 mandat för majoriteten mot 15 för oppositionen att jämföra med 17 mot 14 efter förra valet. Detta betyder att en knapp majoritet på 50,6 procent av rösterna har hela representationen i kommunstyrelsens presidium. Ett föraktfullt agerande gentemot nästan halva Oxelösunds befolkning.

Också vid valet av revisorer avvek kommunen från praxis och gängse ordning som fram till nu gått ut på att oppositionen har fler revisorer än majoriteten. Det normala i Oxelösund har varit att oppositionen haft tre och majoriteten två platser. En högst logisk ordning då revision handlar om att granska den politiska förvaltningen av kommunen, för vilken majoriteten är huvudansvarig.

Men nu gjorde man tvärtom och gav majoriteten tre platser mot oppositionens två utan något annat synbart skäl än rent maktpolitiskt. I stället för att tillämpa sakskäl politiserade man ett val som egentligen skulle ha varit opolitiskt.

Båda dessa beslut är sålunda starkt avvikande från praxis och gängse ordning i landet och jurister på SKL, samverkansorganet för Sveriges kommuner och landsting, är mycket kritiska till agerandet. Den arrogans mot demokratiska principer som den politiska majoriteten här utövat är inte bra för kommunens rykte i regionen och i landet. Den är därmed till skada för Oxelösunds kommuns invånare.

Oxelösunds kommuns politiska ledning, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, har inte värnat kommunalrätten och inte stått upp för demokratiska principer.

Gunnar Söderberg

före detta planeringsdirektör vid Länsstyrelsen Sörmland och förtroendevald revisor (MP) i Region Sörmland och Oxelösunds kommun