Nyköping är en fantastisk kommun, vilket fler och fler tycker. Nyköpings modiga utveckling imponerar och sprider sig även utanför kommunen. Inflyttningen ökade med 419 personer första halvåret 2017 och bostadsbyggandet slår nya rekord. I kommunen arbetar cirka 4000 medarbetare som leds av ca 200 ledare. Varje dag ser alla dessa medarbetare till att nyköpingsborna får en god service och hållbar utveckling.
Framtidstron i Nyköping frodas – ny skola i Stigtomta, byggstart för resecentrum närmar sig, ny förskola och grundskola planeras plus ett större särskilt boende. Snart står nya länsmuseet färdigt och kulturskolan invigdes nyligen.
Allt detta är positivt för Nyköping men självklart anstränger det i organisationen. Hela Kommunsverige har kompetensförsörjningsbrist med anledning av ökade pensionsavgångar och ökande volymer inom skola, vård och social omsorg. Detta medför att vi måste vara lösningsfokuserade, modiga och uthålliga i arbetet för en bra arbetsmiljö. Samtidigt som vardagen ställer höga krav måste vi klara att långsiktigt både utöka organisationen och möta kompetensbristen. Det är en stor utmaning som kräver politiskt ansvarstagande, resurser och åtgärder.
I budget 2017 avsattes 5 miljoner samt gavs uppdrag om kompetensförsörjningen. En uppföljning visar:
- I januari beslutade den rödgröna majoriteten om en kompetensförsörjningsplan med mål: att arbetsgivaren ska rekrytera och utveckla rätt kompetens och använda medarbetarnas kompetens där den bäst behövs. Andelen medarbetare med relevant kompetens ska öka. För att nå målet ges 4 inriktningar: employer branding, rekrytering och goda avslut, renodling av roller och karriärsteg, successionsplanering och talangbank.
- Åtgärder som prioriterats är: Förstärkt HR-avdelning, ny struktur för rekrytering, infört ny systematisk metod för kompetensplanering, identifierat bristyrken och tagit fram nytt arbetssätt med sociala medier. Startat revidera arbetssätt med lönerevisioner och tar fram nytt systematiskt arbete för resursplanering med syfte förbättra arbetet kring intern rörlighet. Ledarprogrammet har setts över och chefscoachningen utvecklats.
- Personalomsättningen visar normal nivå jämförbar med övriga Sörmland. Chefsomsättningen likaså, vilken legat på ungefär samma nivå de senaste åren.
Ovanstående uppgifter är fullt tillgängliga för oppositionen, via beslutad kompetensförsörjningsplan, personalutskottets löpande arbete och genom att själv vara aktiv och ställa frågor. Tyvärr väljer oppositionen i stället att fortsätta på en populistisk och ensidigt vinklad väg. Genom att använda enskilda isolerade händelser, såsom att en divisionschef går vidare i karriären, vill oppositionen få det att framstå som att kommunen gör ett dåligt personalarbete och att majoriteten inte tar ansvar. Vi hoppas på en högre och mer kunskapsbaserad nivå i debatten framledes.
Personalen är en kommuns viktigaste tillgång. Tillsammans klarar vi att både ge medarbetarna en bra arbetsmiljö, brukarna och kommunmedborgarna god service och möta Nyköpings fantastiska tillväxt med framtidstro.
Urban Granström (S)
Malin Hagerström (MP)
Nicklas Franzén (V)