Debatt: ”Sörmland vill fördubbla besöksnäringen”

Slottssatsningen har varit framgångsrik. Men vi måste bli ännu bättre på att sälja in Sörmland som turistmål om målet om dubblerad turism ska nås till 2023, skriver Viking Jonsson (S) och Jacob Högfeldt (M).

Slottssatsningen har varit framgångsrik. Men vi måste bli ännu bättre på att sälja in Sörmland som turistmål om målet om dubblerad turism ska nås till 2023, skriver Viking Jonsson (S) och Jacob Högfeldt (M).

Foto:

Övrigt2018-03-05 13:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omsättningen ska öka från 2,1 miljarder till 4,2 miljarder. Antalet anställda ska öka från 2 000 till 3 400 och antalet ­utländska gästnätter ska öka med 175 000.

Så såg målen ut i Sörmlands strategi för en hållbar besöksnäring som antogs för fem år sedan. Och nu är vi på god väg att infria delar av de målen.

Det framgår av den tematiska utvärdering av det regionala turismuppdraget som vi slutförde under förra året. Där summerar vi vad som hänt ­sedan den regionala strategin – som gäller fram till 2023 – antogs 2013.

Vad har då hänt sedan strategin antogs? Jo, en av de ­absolut största framgångsfaktorerna­ har varit den gemensamma satsningen på Sörmland som Sveriges slottsdestination. Med våra 400 slott och herresäten är vi, vid sidan om Skåne, det län som har absolut flest slott i landet. Skillnaden mot Skåne är dock att många av de sörmländska slotten är mer ­eller mindre öppna för allmän­heten medan de skånska slotten för det mesta är privatägda och stängda.

Herrgårdslandskapets ­natur och många olika vattenvägar,­ liksom närheten till Stockholm, efterfrågas också av många besökare. Det är en styrka som inte många destinationer kan konkurrera med.

Slottssatsningen, som är väl förankrad hos såväl länets samtliga kommuner som berörda ­företag, anammades tidigt av Visit Sweden som marknadsför detta hårt gentemot den ­utländska marknaden. Det har bland annat fört med sig att antalet utländska övernattningar i Sörmland ökat med 14 procent de senaste fem åren.

För oss politiker, som följt denna positiva utveckling under senare år, kan vi konstatera att det inte bara handlar om att införskaffa fler kassaapparater­ hos berörda företagare. Det handlar inte heller bara om att sälja en bulle utan att ta betalt för den också.

Redan år 2011 konstaterade också regeringen att turismen är på väg att bli en av Sveriges nya basnäringar. Det märker vi även här i Sörmland.

Vad behöver vi då ta fasta på för att nå upp till målen om en fördubblad turism fram till 2023? Och vad har länet för utmaningar för att infria målen?

Jo, det handlar bland annat om att fortsätta driva den digitala destinationsutvecklingen med företagen i centrum.­ ­Detta är särskilt viktigt ­eftersom marknaden är ytterst ­beroende av de snabba förändringarna i teknikutvecklingen. Här har Stua, Sörmlands turism­utveckling AB, dessutom fått ett EU-bidrag på sammanlagt fyra miljoner kronor för att fortsätta utveckla detta.

Ytterligare ett par nationella ­pilotprojekt genomförs också­ i Sörmland. Det gäller Flen som just nu arbetar med att ta fram en turistisk översiktsplan och Strängnäs som arbetar vidare­ med att ta fram och införa en ny modell för lokal destinationsutveckling.

Men det räcker inte. Vi måste öka takten, omsättningen ­måste öka och fler företag och produkter måste bli exportmogna och driva på den gemensamma tillväxten året runt. Vi måste helt enkelt sälja Sörmland mer om vi ska nå målet om en fördubblad turism till år 2023.

Viking Jonsson (S)

ordförande i Regionförbundet Sörmland

Jacob Högfeldt (M)

vice ordförande i Regionförbundet Sörmland