Debatt: "Statsbidraget livsviktigt för det ideella i Sörmland"

Statsbidrag till ideella organisationer gör stor nytta. Projekt som Nätityder - mot sexuella trakasserier på nätet - genomförs exempelvis i kommuner i Sörmland och Västmanland, skriver Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Statsbidrag till ideella organisationer gör stor nytta. Projekt som Nätityder - mot sexuella trakasserier på nätet - genomförs exempelvis i kommuner i Sörmland och Västmanland, skriver Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Foto: Nylander/TT Erik

Övrigt2017-03-08 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ledare, SN 23/3, Orimligt stöd till extremister.

Utan statsbidrag skulle många viktiga demokratiinsatser som genomförs av sörmländska ideella organisationer försvagas eller omöjliggöras. Nu skärper vi kraven för att medborgarna känna sig trygga i att varje krona som föreningslivet tar emot används på bästa sätt

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, är en statlig myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. En av våra kärnuppgifter är att på uppdrag av regeringen och av EU fördela bidrag till barn- och ungdomsorganisationer, kommuner, etniska organisationer, kvinnoorganisationer, internationella samarbeten och hbtq-organisationer. Därtill fördelar vi även ett antal projektbidrag, bland annat för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism, rasism och liknande former av intolerans.

I Södermanland har vi under senare år bland mycket annat beviljat stöd till Diskrimineringsbyrån Humanitas för projektet Nätityder för att motverka sexuella trakasserier på internet. Projektet genomförs i flera kommuner i Södermanlands och Västmanlands län. Verksamheten sker i samverkan bland annat med skolor i kommunerna, samt med Sörmlandsidrotten med fokus på att bemöta det verbala våld som framförallt tjejer och kvinnor utsätts för på nätet. Dessutom har kommunerna Eskilstuna, Flen, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Strängnäs, Trosa och Vingåker anordnat ett stort antal sommarlovsaktiviteter som varit gratis för barn och unga tack vare det statliga sommarlovsbidraget.

Men samtidigt som vi fördelat medel till en imponerande bredd av verksamheter och projekt har vi också upptäckt att organisationer som inte aktivt arbetar för att stärka demokratin i några få fall tillskansat sig medel. Dessa ytterst få fall solkar ner tilltron till alla de andra fantastiska och för demokratin livsviktiga insatser som föreningslivet bidrar med.

Sedan hösten 2016 görs tolkningen snävare. Organisationerna ska numer aktivt arbeta för att stärka demokratin och tydligt arbeta mot intolerans och diskriminering. Den organisation som inte kan bevisa att kriterierna uppfylls kommer inte beviljas bidrag. Redan har den snävare tolkningen lett till ett antal avslag vilket under året kommer prövas av förvaltningsrätten och på sikt ge myndigheten praxis att förhålla sig till i frågan.

När det gäller insatser för att stärka demokratin och ungas delaktighet har den ideella sektorn en kraft och idérikedom som få myndigheter kan mäta sig med. Det är därför statsbidragen och tilltron till dessa är så viktiga. Det är därför bidragsansökningar nu granskas hårdare och prövningen skärps. Sörmlänningar ska känna sig trygga med att statsbidragen till föreningslivet används för att stärka demokratin och öka sammanhållningen i samhället. Inte det motsatta.

Lena Nyberg

generaldirektör, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF